Meidoornbessen groeien aan de meidoorn (taxonomisch: Crataegus), de meidoorn komt in verschillende soorten voor in een groot deel van de wereld: Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Azië. De meeste van deze soorten groeien als struik, sommige variëteiten groeien echter als boom. In de naam van de boom zit niet voor niets het woordje ‘doorn’, want de plant beschermt zich met stevige doorns. De doorns houden niet alleen dieren tegen die de meidoornbessen graag zouden willen eten, maar beschermen de meidoorn ook tegen andere bomen en planten, die in de buurt van de meidoornstam opgroeien.
Gratis wildplukken kalender
Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender
Meidoornbessen zijn inheems in ons land. Dat betekent, dat vruchten, blaadjes en bloemknoppen al vroeg in de geschiedenis door de mensen gebruikt moeten zijn, zeker in de tijd toen mensen voor al hun consumptie volledig afhankelijk waren van hun omgeving. Het medicinale gebruik van de meidoornbessen is rond de zestiende eeuw ook op schrift vastgelegd door oude monniken.
Gebruik van meidoornbessen
De meidoorn biedt nogal wat mogelijkheden. Blaadjes en bloemknoppen kunnen worden verwerkt in allerlei gerechten of in thee. Meidoornthee werkt bijvoorbeeld cholesterolverlagend. Meidoornbessen worden ook gebruikt ter verbetering van de bloedsomloop, hiervoor is de stof rutine verantwoordelijk, die eveneens goed is voor je hart. Tevens helpt deze stof in de meidoornbessen ook bij het voorkomen van blauwe plekken. Naast de medicinale werking zijn meidoornbessen ook eetbaar, zo worden meidoornbessen onder andere verwerkt in jam, gelei, siroop of vruchtensappen.
Vindplaats van meidoornbessen
Meidoornbessen vind je uiteraard aan de meidoornboom of -struik. In Nederland komen in het wild drie verschillende soorten/rassen voor. De grootste kans om bomen en struiken waar je meidoornbessen in aan kan treffen in Nederland is langs de bosranden. Daarnaast is er in tuinen vaak een hybride soort te vinden, deze kan met zes meter iets minder groot worden dan de wilde meidoornboom, die wel tot een tien meter groot kan worden. De meidoorn beschermt zichzelf tegen grote grazende zoogdieren met behulp van stevige doorns. Als je dus meidoornbessen wilt plukken: goed uitkijken voor de scherpe doorns!