Wat hebben de grote klis en klittenband met elkaar te maken? Wel, als je bedenkt dat de grote klis ook wel ‘grote klit’ wordt genoemd en deze klitten akelig moeilijk van je kleding of uit je haar te verwijderen zijn, dan begrijp je de aanleiding. De Zwitser Georges de Mestral bestudeerde de plant om uit te vinden waarom het zo moeilijk was de ‘klitten’ van kleding te krijgen. Zo kwam hij op het haakje-lusje idee waarmee we nu kleding dichtmaken, scheepszeilen vastzetten en zelfs bakstenen aan een muur kunnen hangen.
Gratis wildplukken kalender
Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender
Geschiedenis van de Grote klis
Natuurlijk is dat niet het enige waardoor de plant bekend is. Wij mogen er ons niet van bewust zijn, maar het is een eetbare plant die ooit in Europa wel gegeten werd, maar nu in de vergetelheid is geraakt. Dat is anders dan in Azië, waar je nog met regelmaat gerechten hiermee tegenkomt. Mogelijkerwijs kwam de grote klis, die paarsachtige bloemetjes heeft, via de Oost-Indië vaart in het westen terecht.
Gebruik van de klis
Grote klis is te gebruiken als voedsel: jonge bloemstelen van de plant kunnen, voordat hij bloeit, gegeten worden en schijnen naar artisjok te smaken. De wortel is ook eetbaar. De plant is echter veel bekender door zijn heilzame toepassingen. Het is vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Bovendien kun je het topisch gebruiken. Als je het op de huid aanbrengt dan bestrijdt of vermindert het bijvoorbeeld blaasjes, rode huiduitslag en overmatige talgproductie en de daarmee samenhangende puisten. Neem je het in (er zijn capsules of je kunt er thee van zetten) dan help je je galproductie een handje. Afhankelijk van waar je lichaam behoefte aan heeft zal het je galproductie verhogen of verlagen en daarmee je darmflora in de juiste balans brengen.
Mensen met jicht of artritis hebben ook baat bij dit middel omdat het vocht aan het urinezuur ontrekt, dat op zijn beurt bijdraagt aan de ontstekingen die leiden tot deze gewrichtsproblemen. En als klap op de vuurpijl schijnt het ook een positieve uitwerking te hebben voor mensen met erectieproblemen. Het is libido- en zaadaanmaak verhogend. Doe er je voordeel mee.
Waar kun je de grote klis vinden?
In het wild is de plant in Nederland te vinden in Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en het Rivierengebied. Daar groeit hij in open plekken in de bossen en in bermen. Een goede natuurwinkel heeft vast een lijst van wildplukgebieden of organisaties waarmee je uit plukken kunt gaan. De plant bloeit van juni tot eind augustus dus het zal geen opgave zijn, In dezelfde natuurwinkel kan men je vast en zeker ook helpen aan de zalf, thee of capsules die er van de grote klis gemaakt worden of waar die in gebruikt wordt.