De beukennoot is een vrucht van de beukenboom, ofwel van de beuk. De beuk een prachtige boom die wel twee- tot driehonderd jaar oud kan worden. De vrucht van de boom, een beukennoot, is een klein, driehoekig nootje waarvan de vruchtwand verhout is. Datzelfde zie je bijvoorbeeld ook bij de eikel, de kastanje en de hazelnoot. Een beuk is een napjesdragende boom, wat slaat op de wijze waarop de beukennoot groeit: in napjes, gevormd van schutbladeren en vruchtbladeren, die openbarsten op het moment dat de vrucht, de beukennoot, rijp is.
Gratis wildplukken kalender
Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender
Geschiedenis van de beukennoot
Beukenbomen zijn in ons land al heel lang bekend en erg populair vanwege het mooie hout wat de boom 'produceerd', maar natuurlijk ook omdat ze er zo mooi uit zien. Beukenbomen werden daarom aangeplant in bossen en parken. Dat de boom ook de leverancier is van de lekkere beukennoot is een erg plezierige meevaller. Omdat de beuk inheems is in onze streken, is het aannemelijk dat de beukennoot al in prehistorische tijden al door onze voorvaderen en neanderthalers werd gegeten. Je ziet beuken overigens ook vaak in de vorm van een beukenhaag - uiteraard is dit de ideale plek om de beukennoot te vinden!
Het gebruik van de beukennoot
Een beukennoot is heerlijk om direct (rauw) op te peuzelen. Eet er niet al teveel, want in grote hoeveelheden zijn ze minder gezond. Niet alleen mensen vinden beukennootjes lekker, ook verschillende dieren zijn er dol op. Vooral eekhoorns zoeken graag naar de beukennoot als aanvulling op de wintervoorraad. Eekhoorns zijn daarmee ook de grote verspreiders van beuken omdat ze de beukennoot naar andere plekken in het bos brengen. Aangezien niet alle verstopte wintervoorraden worden teruggevonden of aangesproken, kan een te goed verstopte beukennoot ontkiemen en uitgroeien tot een mooie, nieuwe beukenboom.
Waar kun je beukenoten vinden?
Voor het vinden van een beukennoot, liefst natuurlijk meer, heb je uiteraard beuken nodig. Deze prachtige bomen komen veel in parken en bossen voor, eigenlijk zijn er maar weinig bossen in Nederland waar geen beuken in te vinden zijn. In de maanden september tot november kun je onder de beuken de napjes zien liggen, in elk napje zal de de beukennoot twee keer aantreffen. Vaak zijn de napjes al opengebarsten, en zal je de beukennoot in de buurt hiervan op de grond zien liggen. Wie ze wil zoeken moet er snel bij zijn, er zijn namelijk tal van kapers voor de beukennoot op de kust!