Haagsche (parma)ham
Haagsche ham (lucht gedroogde ham) wordt rauw gegeten en is eigenlijk de lekkerste en grootste delicatesse wat je kan maken van een varken.
Ingrediënten
- Achterbout van een varken
- Zout
- Witte wijnazijn
Voorbereiden van het vlees
De makkelijkste manier om het bot uit het vlees te halen is om het vlees in te snijden bij de korte zijde van de ham. Probeer met de lengte van het bot mee te snijden en laat zoveel mogelijk vlees zitten. Het vergt wat oefening en geduld maar het is goed te doen.
Het zouten van het vlees
Zorg ervoor dat je de ham aan de binnenkant goed in zout. Weeg de ham en noteer het gewicht. Naai de ham dicht met slagerstouw. Strooi een laag van twee cm zout op de bodem en leg de ham op de zout laag. Strooi de rest van het zout op de ham en zorg ervoor dat de hele ham bedekt is met een laag van twee cm zout. Dek de bak af en leg er een gewicht op dat 1.5 tot 2 keer het gewicht heeft van de ham.
Het gewicht van de ham bepaald hoe lang de ham in het zout moet liggen. De regel is: niet minder dan drie dagen per kilo en niet meer dan vier dagen per kilo. Hoe langer hoe veiliger, alleen wordt de ham wat zouter van smaak.
Het drogen van de ham
Haal de ham uit het zout en spoel de ham goed af met water. Wrijf de hele ham in met witte wijnazijn en pak de ham in met een kaasdoek. Hang de ham minimaal zes maanden op een koele, goed geventileerde ruimte.
Serveren van de Haagsche ham
Haal de ham uit de kaasdoek. Wees niet bang voor een beetje schimmel, dit is heel normaal en dit kun je er gewoon af snijden. Snij dunne plakjes van de ham. Zelf gebruik ik een snijmachine waarmee je hele dunne plakjes kunt snijden.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Vijf sterren!
Ik volg dit recept nu al drie jaar, iedere winter een ham. Achterham uit eigen slacht, en twee gekochte schouderhammen als ik zelf niet slacht, . De kaasdoek werkt helaas niet altijd. De ham hangt in de keuken tegen het plafond, de gaatjes in the kaasdoek zijn groot genoeg on hele kleine vliegjes door te laten, die dan eitjes leggen en het vlees bederft als de maden eruit kruipen. Ik gebruik nu een zelf gemaakte koker van vliegengaas, hopelijk lost dat mijn probleem op.
Gereviewd door Martin op 03-03-2023
Waardering:
5 sterren!
Waar laat u de ham drogen? gewoon buiten? of in een tuinhuisje? of op het balkon?
Gereviewd door Hendrik op 22-08-2022
Waardering:
5 sterren!
nog een vraag: waar laat u de ham drogen? gewoon buiten? of in een tuinhuisje? of op het balkon?
Gereviewd door Hendrik op 22-08-2022
Waardering:
Geweldig dat dit ‘gemaakt’ wordt in Den Haag. Top!
Waarom doet u de ham in een kaasdoek?
Gereviewd door Hendrik op 22-08-2022
Waardering:
Dus medio december 2014 (Kerstmis) smikkelen met eigen gebakken witte zachte bolletjes. .
Gereviewd door Joop Schoemaker op 07-05-2014
Ik wil dit zelf ook maken. Echter is mijn vraag.
Word dit met vel/huid gehangen of zonder.
Gereviewd door Rick op 06-12-2023