Gegrild Zeeuws spek met bierstroop
Tijdens de biercursus die Paul volgt werd hem gevraagd om bij een La Chouffe Houblon IPA Tripel een spijscombinatie te bedenken. Een IPA leent zich erg goed om te combineren met iets vettigs. Maar eerst het bier proeven want deze had Paul nog niet eerder gedronken.
Een hamburger of een lekkere sparerib misstaat zeker niet bij dit bier. De leslocatie had alleen geen mogelijkheid om iets op te warmen. Daardoor viel de combinatie om een lekkere hamburger te maken af. Ook is het Paul zijn eer te na om met een afgezaagd kaasje aan te komen. De La Chouffe Houblon heeft elementen van een traditionele Britse IPA met het karakter van een Amerikaanse Imperial IPA. Het is een bijzonder bitter bier maar wel erg smaakvol. Na wikken en wegen ontstond het idee bij Paul om hier zelf Zeeuws spek bij te maken waar bij het serveren van het spek, een goede lik bierstroop overheen wordt gedaan. Dit maakt het gerecht af en zorgt voor een hele mooie balans tussen het spek en het IPA Triple bier.
Ook erg lekker om bij dit gerecht te serveren is een stuk donker roggebrood. Het zoete karakter hiervan is erg mooi in balans en het hoppige van het bier snijdt mooi door het vettige van de spek.
Zeeuwsspek - Ingrediënten
- 800 gram buikspek zonder zwoerd
- 1,5 eetlepel grove mosterd
- 1,5 eetlepel dijonmosterd
- 4,5 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1,5 teentjes knoflook
- 1,5 kleine uien
- 20 gram bruine basterdsuiker
Gegrild Zeeuws spek – het recept
Pel de uien en de knoflook. Doe hierna alles, ook alle kruiden, in een keukenmachine en maak het zo klein dat er een gladde saus ontstaat. Smeer het buikspek met deze marinade in en plaats het buikspek in een plastic zak en laat minimaal 24 uur in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg het spek op vetvrij bakpapier op een rooster in de oven. Zet onder in de oven een lekbak zodat het vet daarin druipt en je na de bereiding niet de hele oven hoeft schoon te maken.
Gaar het spek in de oven op 160 graden. Controleer af en toe met een kerntemperatuurmeter de kern van het spek. Deze moet tussen de 60 en 76 graden Celsius zijn. Wanneer het spek de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, laat je het spek buiten de oven afkoelen. Je kunt het nu direct serveren of het bewaren in de koelkast voor een later moment. Zeeuwsspek kun je uiteraard ook eten bij een stamppot, hutspot of op versgebakken brood. Het Zeeuws buikspek is in de koeling een week houdbaar en 4 maanden in de vriezer.
Bierstroop – Ingrediënten
- 500 gram basterdsuiker
- 1 flesje St.Bernardus Abt 12
- 10cl Water
- Kaneel
- Citroensap
- Jeneverbessen
Bierstroop – het recept
St.Bernardus Abt 12 is een prachtig bier en eigenlijk wel een beetje zonde om deze in de pan te gooien, maar geloof ons… dit komt wel ten goede aan de bierstroop. Je kunt ook een ander bier gebruiken om stroop te maken, maar zorg er hierbij wel voor dat je geen hoppig bier gebruikt. Bieren met een ‘hoppig’ karakter krijgen een nog veel bittere smaak als je deze verhit en dat is nu net wat je niet wilt bij het maken van een stroop. Een stroop moet een mooi zoet en volmondig karakter hebben.
Zet een grote pan op het vuur. En we kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken, met een grote pan bedoelen we ook een grote pan, want tijdens het verhitten van het bier gaat het flink schuimen. Als dat gaat overkomen, wordt het een grote plakboel. Een grote pan dus.
Voeg het water toe en verhit het water. Voeg hier de 600 gram basterdsuiker aan toe en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Schenk beetje bij beetje het bier toe aan het suikermengel en voeg vervolgens het kaneel en jeneverbessen toe. Laat afhankelijk hoe dik je de stroop wil hebben vijf tot tien minuten flink koken. Wanneer de stroop volgens jou de juiste dikte heeft, haal je de stroop van het vuur en laat je het op kamertemperatuur komen.
De stroop kun je ongeveer een maand bewaren in de koelkast. Je kunt de stroop ook gebruiken op American Pancakes en is het erg lekker bij een kaasplank.
Gerechten klaarmaken met alcohol
Gerechten waarin alcoholische drank in is verwerkt zijn per definitie niet geschikt voor zwangere personen of kinderen. Ondanks dat er alcohol verdampt of vervliegt, blijft er altijd wat alcohol achter. In dit recept staat de stroop niet lang genoeg op om alle alcohol te laten vervliegen dus het Goed boeren advies is om de stroop niet te serveren aan zwangere dames of kinderen.