Zelf yoghurt maken
Yoghurt is fris, lekker en gezond. Het is een product met melk als basis. Bij de juiste temperatuur kunnen bepaalde melkzuurbacteriën hun werk doen. Dat klinkt simpel, en dat is het ook. Natuurlijk kun je yoghurt gewoon in de supermarkt kopen, maar waarom zou je het niet een keer zelf proberen te maken?
Yoghurt is een heerlijk en gezond zuivelproduct, vol met belangrijke voedingsbestanddelen. Als je in de winkel langs de schappen loopt zie je ongetwijfeld hoeveel verschillende soorten yoghurt er te koop zijn – in verschillende prijscategorieën. Dat kan goedkoper en op zijn minst net zo lekker: waarom zou je yoghurt niet gewoon zelf gaan maken? En zo moeilijk is het yoghurt maken niet. Probeer het gewoon eens en als je dat doet, dan heb je de keus: zelf yoghurt maken zonder machine of zelf yoghurt maken met yoghurtmachine.
Wat heb je allemaal nodig voor je zelfgemaakte yoghurt?
Het lijstje ingrediënten dat je nodig hebt om zelf yoghurt te maken is verrassend kort en simpel. In principe heb je alleen een pan of grote kom nodig, melk én de benodigde melkzuurbacteriën. Dat laatste voeg je toe door gebruik te maken van enkele eetlepels yoghurt uit de winkel of door toevoeging van yoghurtferment.
Yoghurt ingrediënten
- Een liter melk
- Twee eetlepels yoghurt of yoghurtferment
- Een pan of kom
Yoghurtferment voor het maken van yoghurt
Om yoghurt te maken heb je, behalve natuurlijk melk, de hulp nodig van melkzuurbacteriën. Je kunt dit soort bacteriën vinden in bestaande yoghurt uit de winkel of van je vorige zelfgemaakte yoghurtproduct. Vind je het een raar idee om yoghurt te kopen om daar vervolgens yoghurt mee te maken, dan kun je ook gebruik maken van verpakte yoghurtferment.
Wat is yoghurtferment?
Yoghurtferment is op het internet of in verschillende winkels te koop in speciale zakjes. In deze zakjes zit een cultuur van melkzuurbacteriën, meestal in gevriesdroogde vorm waardoor het langer bewaard kan worden. Het zijn deze melkzuurbacteriën die het eigenlijke werk voor je doen, zij zetten de melk om in yoghurt. Tenminste, onder de juiste omstandigheden, waar met name de temperatuur een hele belangrijke factor is.
Wat kun je met deze ferment doen?
Deze ferment kun je gebruiken om zelf yoghurt te maken. Ferment is te gebruiken in de yoghurtmachines, die voor de juiste omstandigheden zorgen om de bacteriën optimaal te laten ontwikkelen en voor de perfecte omzetting zorgt van melk naar yoghurt. Heb je zelf geen yoghurtmachine en wil je toch yoghurt maken? Geen probleem, met de ferment kun je ook zonder machine voor een smakelijk yoghurt zorgen!
In de vriezer
Hierbij een handige tip! Met behulp van de ferment en melk kun je een mengsel maken dat je vervolgens als ijsblokjes kunt invriezen. Gemakkelijk, want elke keer dat je yoghurt maakt kun je zo’n ijsblokje als basis nemen.
Zelf yoghurt maken zonder machine
Als je handmatig aan de slag gaat met het maken van je eigen yoghurt, zorg dan dat je de aangegeven tijden en temperaturen goed in de gaten houdt. Dit omdat het belangrijke stappen zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen.
- De melk gaat in de pan. Je verwarmt de melk tot tegen het koken aan. Hierdoor worden eventuele schadelijke bacteriën uitgeschakeld.
- Je laat de melk vervolgens afkoelen tot de melk een temperatuur heeft van 30 tot 40 graden Celsius.
- Voeg de twee eetlepels yoghurt toe en meng het allemaal goed door elkaar.
- Zet de pan met dit mengsel nu twaalf uur weg op een warme plaats. Dat kan bij een radiator of brandende kachel zijn, ingepakt met dekens of je zet de pan op een zonnig plekje. Door het op een warme plek te zetten start het fermentatieproces.
- Door het fermentatieproces zal de melk verdikken en wordt zuur. Zodra dat is gebeurd kun je de yoghurt verder laten afkoelen.
- Omdat de yoghurt relatief dun is kun je deze ook laten uitlekken, zeker als je de yoghurt wil gebruiken om bijvoorbeeld een saus van te maken. In dat geval leg je een schone katoenen doek in een vergiet, waar je de yoghurt in giet. Na enkele uren is er voldoende weggelekt en blijft er een dikkere massa over, prima om als basis voor een saus te dienen.
Zelf yoghurt maken met een yoghurtmachine
Met een eigen yoghurtmachine is het een fluitje van een cent om je eigen yoghurt te maken.
Wat is een yoghurtmachine?
De naam zegt het al: we hebben het over een machine waarmee je zelf een overheerlijke yoghurt maakt. Het principe van zo’n machine is simpel: onder de juiste omstandigheden wordt melk omgezet in yoghurt. Simpelweg instellen, en je hebt er geen omkijken meer naar.
Wat zijn de voordelen van zo’n machine?
Bij het maken van yoghurt vindt, onder invloed van enkele melkzuurbacteriën, fermentatie plaats. Melk wordt hierbij omgezet in yoghurt. Het is van belang dat deze fermentatie gecontroleerd plaatsvindt. Zo vindt de eigenlijke fermentatie plaats onder de juiste temperatuur, zo rond de 30 graden Celsius. Als het rijpingsproces is afgerond wordt de temperatuur daarna automatisch verlaagd. En dat is wel zo prettig, gekoelde yoghurt is een stuk lekkerder. De machine neemt je dus alle instelmomenten uit handen – gemak dient de mens.
Yoghurtmachine
Een machine moet doeltreffend zijn werk doen, niet te veel energie verbruiken en gemakkelijk te bedienen zijn. De yoghurtmachine is een yoghurtmaker die deze eigenschappen in één apparaat combineert. De machine heeft een capaciteit van anderhalve liter, voldoende voor een aantal heerlijke porties zelfgemaakte yoghurt. Na instellen heb je er geen omkijken meer naar. De machine, die slechts 55 watt verbruikt, verwarmt tot de ideale temperatuur om de bacteriën in het ferment optimaal te laten ontwikkelen. Na de ingestelde periode wordt de gemaakte yoghurt gekoeld tot 6 graden Celsius, en dat zorgt ervoor dat de yoghurt lekker en houdbaar blijft, ook al heb je niet meteen tijd om de yoghurt van machine naar koelkast te verplaatsen. Bij de machine krijg je een gratis portie yoghurtferment. Je kunt dus meteen aan de slag!
Yoghurt recepten
Met yoghurt kun je allerlei heerlijke gerechten maken. Daarbij kun je twee kanten op, ofwel je gaat voor een fruitig gerecht, ofwel voor juist een pikant gerecht. De vruchtenyoghurt is het eenvoudigst. Je kunt een vruchtenyoghurt maken van één specifieke fruitsoort, of van een fruitcocktail. Je snijdt een aantal vruchten in kleine stukjes, zoals bijvoorbeeld appel, peer, frambozen, aardbei of vijg en mengt deze naar smaak door je yoghurt. Zorg er wel voor dat de verhouding tussen yoghurt en toevoegingen blijft kloppen, dus kijk uit dat je er niet teveel bijdoet. Eventueel voeg je wat suiker, siroop of zoetstof toe als je het geheel wat minder zuur wilt maken.
Een ander leuk recept is om met je eigen gemaakte yoghurt, je eigen yoghurtijs te maken. Heerlijk voor op een zomerse dag!
Je kunt ook andere zoete soorten yoghurt maken, door toevoegen van vruchtenhagel of chocoladevlokken. Wil je eens iets anders dan een vruchtenyoghurt? Probeer eens yoghurt met wat knoflook, en stukjes komkommer. Lekker fris, bijvoorbeeld bij Griekse gerechten.