Zelf mayonaise maken
In de zomer leggen onze kippen elke dag wel verse eieren. Ik vind het heerlijk om hier zelf mayonaise van te maken. Mayonaise maken is niet heel lastig mits je je aan een paar basisregels houdt. Bovendien kun je op basis van mayonaise vele andere heerlijke sauzen maken.
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- zout
- peper
- 2 thee lepels dijonmosterd
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 300 ml zonnebloemolie
Mayonaise voorbereiden
Voordat je kan kan beginnen met het zelf maken van mayonaise, moet je ervoor zorgen dat alle ingrediënten op kamentemperatuur zijn, anders zal de mayonaise niet dik worden.
Mayonaise maken
Zelf mayonaise maken: met dit recept is dat geen probleem, mist je aan de volgende stappen houdt:
- Spilt de eiren en scheid het eigeel van het eiwit. Doe de eidooiers in een kom.
- Voeg de mosterd en de helft van azijn erbij en klop met een garde alles goed door (mag ook met een mixer)
- Voeg de olie scheutje voor scheutje toe, onder voortdurend kloppen zodat er een dikke en gladde massa ontstaat. De olie rustig en traag toevoegen tijdens het mixen is erh belangrijk voor het maken van mayonaise. Als je dit te snel doet zal de mayonaise mislukken
- Wanneer ongeveer een derde van de olie door de massa is opgenomen, kun je de resterende olie in een straaltje toevoegen.
- Als je tevreden bent met de "dikte" van de mayonaise kun je stoppen met het toevoegen van olie, de hoeveelheid olie beschreven in dit recept is dan ook een advies.
- Roer de resterende azijn erdoor
- Voeg als laatste peper en zout toe naar smaak.
Je hebt nu zelf heerlijke mayonaise gemaakt. Deze mayonaise bevat geen conserveringsmiddelen en is daarom maar een paar dagen houdbaar in de ijskast.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Zeker lekkere mayonaise! maar…. niet teveel olie gebruiken ik gebruikte mar 225 ml dat is meer dan zat en het sap van een hele citroen is zeker ook heerlijk door de mayonaise.!
Gereviewd door Annabelle op 01-01-2014
Erg goed erg lekker mjam, erg lekker bij mij frikandel, zeker een aanrader
Gereviewd door Ben Dover op 17-01-2022