Zelf Granola maken
Granola kun je het beste vergelijken met muesli. Het is een mengel van geroosterde noten, granen, zaden, pitten en gedroogd fruit. Wat is dan het verschil? Granola wordt geroosterd in de oven met olie, honing en/of ahornsiroop. Daardoor is het lekker krokant en heel gezond! Je gebruikt granola net als muesli door je yoghurt.
Ingrediënten
- 100 gram havervlokken
- 100 gram tarwevlokken
- 100 gram havermout
- Handje zaden
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels zonnebloemolie (of kokosolie)
- Beetje zout om de smaak op te halen
Basisrecept granola
Meng de havervlokken, tarwevlokken, havermout, zaden (bijvoorbeeld lijn-, chia- en hennepzaad, pijnboom-, zonnebloem- en pompoenpitten), honing, olie en zout. Verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakblik. Bak in de oven 20 minuten op 150 graden Celsius en af en toe de Granola omscheppen.
Dit basisrecept is ongeveer twee weken te bewaren in bijvoorbeeld een weckpot van een liter, daarna zal het sloffer worden. Ben je een echte zoetekauw of hou je van dikke brokken knapperige granola/muesli dan moet je wat meer honing, suiker of gembersiroop toevoegen of over de ingrediënten in het bakblik doen.
Lekker met yoghurt, vers fruit en eventueel honing.
Granola met gedroogd fruit
Voeg een handje gedroogd fruit toe aan de afgekoelde granola, bijvoorbeeld:
- Moerbeien
- Rozijnen
- Krenten
- Cranberries
- Goji bessen
- Incabessen
- Dadels
- Vijgen
- Kokosvlokken of geraspte kokos
Granola met noten
Voeg een handje grof gehakte noten toe (ongeveer 100 gram). Het is het lekkerst deze al tijdens het basisrecept toe te voegen en mee te bakken in de oven. Het alternatief is deze in een pan te bakken. Voor een extra crunch op het eind honing of suiker toevoegen en even laten karamelliseren.
- Amandelen
- Hazelnoten
- Pecannoten
- Walnoten
- Paranoten
- Kokosvlokken of geraspte kokos