Wecken van zoetzure courgettes
Het is heerlijk om zelf groenten te wecken. Zo heb je altijd wat smakelijks op de plank staan. Ook is het handig om overschot uit de moestuin goed te bewaren.
Ingrediënten
- 6 courgettes (circa 2 kg)
- 4 grote uien
- 6 eetlepels zout
- 0,5 liter (natuur)azijn
- 300 gram kristalsuiker
- 3 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel dillezaad (of ‘gewone’ dille)
- 2 laurierblaadjes
- 6 jeneverbessen
Voorbereiden voor wecken van de courgettes
Was de courgettes en snijdt ze in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten van de courgettes met een kleine lepel. Snijdt vervolgens de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter. Snijdt de uien in ringen. Pak een grote kom en doe hier de gesneden courgettes en uien in en strooi het zout er over heen. Zet de courgettes en uien weg en laat het zout circa 3 uur intrekken, maar schep de groenten om het uur om.
Bereiden van de zoetzure courgettes
Giet de groenten over in een vergiet en spoel de groeten af onder stromend water. Laat de courgette en ui vervolgens goed uitlekken. Breng ondertussen in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dille aan de kook. Laat dit circa 5 minuten koken totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens de courgette en ui toe en laat nog circa 2 minuten doorkoken.
Wecken van de zoetzure courgettes
Zet de weckpotten klaar en doe in elke weckpot een laurierblaadje en 3 jeneverbessen. Verdeel vervolgens de zoetzure courgettes over de 2 weckpotten. Om dit zonder veel knoeien te doen kan je het beste een trechter gebruiken. Druk de zoetzure courgettes goed aan in de weckpotten en giet vervolgens het kokende azijnmengsel met de kruiden er over heen. Zorg er voor dat de weckpotten goed tot de rand zijn gevuld. Draai het schroefdeksel van de weckpotten goed aan, zet de weckpotten met de zoetzure courgettes onderste boven en laat ze circa 5 minuten afkoelen. Draai vervolgens de weckpotten om en draai het schroefdeksel nog een keer goed vast en laat ze verder afkoelen.
Tijdens het afkoelen zal je zien dat het deksel van de weckpotten met de zoetzure courgettes in zal deuken, dit betekent dat de weckpotten goed vacuüm getrokken zijn. Laat de zoetzure courgettes minimaal 2 weken in de weckpotten staan voordat je ze op eet.
Categorie
Reviews
Waardering:
Geweldig heerlijk recept
Nat het wecken is er kookvocht over kan ik dit vocht gebruiken voor een tweede courgette weck?
Gereviewd door Pierre op 28-07-2022