Oud Hollands snijbonen inmaken
Het inmaken van groenten (snijbonen inmaken) gebeurde vroeger regelmatig. Vraag maar eens aan je oma. In die tijd werden groenten en fruit vooral ingemaakt, zodat er ook in de winter ‘verse’ groenten op tafel konden worden gezet.
Tegenwoordig is het vanuit dat oogpunt eigenlijk niet meer nodig om groenten in te maken. Het past echter wel weer in deze tijd, met de trend van puur eten. En stel je voor: je hebt een moestuin met een flinke oogst snijbonen. Je kunt natuurlijk alles weggeven, maar je kunt je snijbonen ook inmaken. Een relatief eenvoudig klusje waarna je je snijbonen nog maanden kunt bewaren.
Ingrediënten
- Snijbonen
- Zout
Wat heb je nodig voor snijbonen inmaken?
- een Keulse pot (of een plastic emmer)
- snijbonenmolentje
Een Keulse pot is een pot van steen, welke vroeger werd gebruikt voor het inleggen of inmaken van onder andere groenten. Bij gebrek aan een Keulse pot kun je ook een simpele plastic emmer gebruiken. Het moge duidelijk zijn, dat het belangrijk is dat de pot (of de emmer) goed schoon is. Een snijbonenmolen gebruik je om - je raadt het al - je snijbonen te snijden. Wanneer je van iets dikker gesneden snijbonen houdt, snijd je ze gewoon met de hand.
Je kunt natuurlijk net zoveel snijbonen inmaken als je wilt. Daarom geven we hier geen hoeveelheden aan. Het is hierdoor wel lastig om de benodigde hoeveelheid zout aan te geven. Zorg ervoor dat je voldoende zout in huis hebt in ieder geval, want je gebruikt handenvol.
Aan de slag met snijbonen inmaken
Als eerste ga je natuurlijk je heerlijk verse snijbonen plukken. Of misschien heb je ze gekregen, of je koopt ze bij de groenteboer. Het kan en mag allemaal, zo lang ze maar vers zijn (en niet gesneden). Daarna was je de snijbonen goed, zodat ze helemaal schoon zijn.
Dan ga je de snijbonen snijden. Je haalt ze door de molen als je van fijn gesneden boontjes houdt. Heb je ze liever iets minder fijn, dan snijd je ze gewoon met de hand in de gewenste grootte. Gebruik wel een scherp mesje, dat werkt wel zo prettig.
Als al je snijbonen zijn gesneden, pak je de schone pot en begin je met een bodem zout. Gebruik ongeveer een handvol zout. Op je bodem zout leg je dan een paar handen snijbonen. Hierover strooi je weer een handvol zout. Je drukt het geheel stevig aan. Vervolgens neem je weer een paar handen snijbonen en wederom strooi je hierover een handje zout. Je drukt het geheel weer goed aan en zo ga je door totdat je geen bonen meer hebt. Dan druk je nu alles flink aan (eventueel met behulp van een aardappelstamper), waardoor er pekelwater tevoorschijn komt en dek je het geheel goed af met een schone (thee)doek. Om ervoor te zorgen dat alles goed op zijn plek blijft, kun je bijvoorbeeld nog een bord met daarop een steen, of een andere zware pot, op het doek plaatsen.
Eet smakelijk
Wanneer je nu een portie van je zelf ingemaakte snijbonen wilt eten, kan dat natuurlijk. Je hoeft dan ook niet alles in één keer op te eten. Je haalt eigenlijk eenvoudig de portie die je wilt gebruiken uit de pot en sluit de pot weer goed af. Let er wel goed op dat je de snijbonen in de pot weer afdekt met een laagje zout.
Daarna doe je het doek er weer nauwsluitend overheen en je zet het gewicht er weer op. Alvorens je je boontjes gaat eten, is het wel belangrijk ze eerst zeer zorgvuldig af te spoelen, voordat je ze verder klaarmaakt.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Met fermentati liefst geen plastica gebruiken ook het zout is niet het gewone keukenzout!
Gereviewd door Jacqueline op 11-12-2023
Waardering:
Veel te veel zout, toch? En kunnen ze na fermentatie rauw gegeten worden ?
Gereviewd door Piet Boonen op 16-08-2023
Waardering:
Kun je het ook on meerdere keren inmaken, niet alles in een keer. Dit vraag ik omdat de bonen ook niet allemaal in een keer plukklaar zijn.
Gereviewd door Janny Daling Meijering op 20-08-2022
Waardering:
4 sterren. hoelang alvorens te consumeren moeten de bonen minimaal afgeloten blijven.
deze info miste ik
Gereviewd door Jogchum op 18-08-2022
Waardering:
Vraag: moet er ook een deksel op de emmer of pot?
Gereviewd door Harry van Dalfsen op 09-08-2022
Waardering:
Ik zoek snijbonen 10 kg
Gereviewd door John brouwer op 03-08-2022
Waardering:
Dat kan zeker met sperziebonen, mijn schoonvader deed dit al zeker 40 jaar geleden.
Nu mijn zoon een volkstuin heeft ben ik het ook gaan doen.
Op dezelfde wijze in het zout zetten als omschreven met de snijboontjes… Succes
Gereviewd door Jan Peper op 01-08-2022
Waardering:
Wat voor zout gebruiken jullie?
Gereviewd door Bertha op 22-07-2022
Waardering:
ik ga dit zeker maken, en doen , lijkt me heerlijk.
kan ik dit ook op deze manier met Andijvie doen , en hoelang moet ik het in de pot inmaken of houden ?
Gereviewd door A.J de Wilde op 04-04-2022
Waardering:
Dit kan ook met sperziebonen en andijvie gedaan worden. Heerlijk!
Gereviewd door Jan Hovestad op 23-02-2022
Waardering:
ik heb het voor het eerst zo uitgeprobeerd met mijn oogst van vorige zomer en we eten er nu om de twee weken van. Heerlijke snijboontjes zoals ik ze vroeger thuis en bij mijn oma at. Veel lekkerder dan uit de vriezer.
Gereviewd door Walter op 19-02-2022
Waardering:
Hoi, ik maak ook al een paar jaar de bonen in op deze manier.
Maar zou je dit ook met sperziebonen kunnen doen?
Gereviewd door Miranda op 16-10-2021
Waardering:
Weet ik nog niet
Gereviewd door sander van bakel op 26-09-2021
Zijn er ook alternatieven voor zout?
Gereviewd door Bart op 15-01-2024