Kroket maken
De kroket: één van Hollands meest bekende en geliefde snacks. Je hebt er vast wel meer dan één gegeten, de één ongetwijfeld lekkerder dan de ander. Maar op de vraag of je zelf weleens een kroket hebt gemaakt, is het antwoord meestal nee.
Ingrediënten
- 400 gram mager rundvlees
- 650 gram water
- 1 tl gekneusde peperkorrels
- 1 tl zout
- 1 bouquet garni
- 80 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 6 gram gelatine
- 50 gram slagroom
- 2 eidooiers
- 1 theelepel maggi
- 1 theelepel mosterd
- zout en peper
- nootmuskaat
- fijngehakte bladpeterselie
- fijn paneermeel
- 5 eiwitten
- 10 gram bloem
- grof paneermeel
Daarom hier voor jou het recept van de klassieke rundvleeskroket. Let op, je bent gewaarschuwd. Hierna wil je nooit meer anders. En het kroket maken is daarnaast allesbehalve moeilijk, zodat je de kroket snel hebt gemaakt. Dankzij onze handleiding wordt een kroket maken eenvoudig.
Met dit recept kun je twaalf ambachtelijke kroketten maken.
Het vlees bij het kroket maken
Je doet het vlees samen met de gekneusde peperkorrels en het zout in pan met de juiste hoeveelheid water en je wacht tot het geheel kookt. Als het water kookt, verwijder je eventueel aanwezig schuim. Daarna voeg je het kruidenboeket toe. Als het vlees genoeg is gekookt, zet je je warmtebron uit. Je laat het vlees in de bouillon afkoelen. Na een paar uur snijd je het vlees in kleine stukjes en je haalt de bouillon door een zeef. Je hebt nu ongeveer 500 cl bouillon over.
De ragout bij het kroket maken
Voor de vulling maak je allereerst een roux. Je verwarmt de boter in een pan met een dikke onderkant, tot de boter gaat schuimen. Let op dat de boter niet te bruin kleurt. Met een garde meng je de bloem met de boter. Je laat het geheel 1 à 2 minuutjes verder doorwarmen tot het een goudgele kleur krijgt en het geheel loslaat van de bodem.
Dan meng je de bouillon in kleine delen met de roux. Schenk pas nieuwe bouillon bij, als je roux weer mooi egaal is. Als je de laatste bouillon hebt toegevoegd, warm je de ragout al roerend een paar minuten door, tot het geheel goed gaar is. Wanneer je ragout begint te glanzen en niet meer alleen naar meel smaakt (even proeven dus), haal je de pan van de warmtebron af.
Nu knijp je de gelatine uit en die roer je door je ragout. Voeg nu ook de slagroom, eidooiers, maggi en mosterd toe en meng het geheel goed. Voeg naar smaak nog peper, zout en nootmuskaat toe. Doe het vlees erbij en als laatste ook de peterselie. Roer het geheel nog eens goed door en zet het goed afgesloten in de koelkast, zodat het kan afkoelen.
De kroket maken
Als de ragout goed koud is, maak je zogenaamde ragoutballen van 75 gram. Wanneer je deze door het fijne paneermeel rolt, vorm je er een kroketje van. Meng de bloem met de losgeklopte eiwitten. Haal de kroketten door het eiwitmengsel en haal ze hierna door het grove paneermeel. Dan verwarm je de zonnebloemolie in een (frituur-)pan tot 180 graden en bak je de kroketten in ongeveer vier minuten gaar.
Et voilá, klaar is je klassieke kroket. En nu smullen maar, heerlijk uit het vuistje, op een verse snee brood met een vleugje mosterd of bij je (zelfgebakken) friet. Eén ding is zeker, zo goed smaakte je kroketje nog nooit.
Wist je trouwens:
- dat je de rauwe kroketten in de vriezer twee maanden kunt bewaren
- dat een banketbakkerskroket stevig en klein van stuk is
- dat er in een banketbakkerskroket echte blokjes vlees zitten
- dat een kroket met een draadjesachtige vleesvulling een slagerskroket is
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
zeer goed recept
Gereviewd door Ronny Hertogs op 22-11-2023
Waardering:
Heerlijke kroket, heb het recept naar mezelf gestuurd en in een mapje gedaan (tip voor Jakob).
Gereviewd door Thea op 02-03-2017
Waardering:
lijkt mij heel goed jammer dat ik er geen kopie van kan maken
Gereviewd door Jakob op 18-01-2016
nee die foto dat ziet er niet uit.
Gereviewd door koos op 09-10-2024