Huisgemaakte aardbeien-rabarberjam
Naast aardbeien is rabarber echt één van mijn favorieten. Dus waarom deze twee heerlijke zomerse producten niet verwerken tot een huisgemaakte aardbeien-rabarberjam.
Ingrediënten
- 500 gram rabarber
- 750 gram aardbeien
- 1 kilogram suiker
- 100 ml sinaasappelsap
Rabarber schoonmaken
Verwijder de bladeren van de rabarberstelen en was de rabarber grondig. Snijd de rabarber is stukjes van drie centimeter.
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien zo nodig en dep de aardbeien droog. Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
Rabarber en aardbeien koken
Kook de rabarber samen met het sinaasappelsap in een grote pan op een laag vuur in ongeveer tien minuten tot een moes. Voeg de aardbeien toe en kook de aardbeien een paar minuten mee totdat het sap vrijkomt. Voeg de suiker toe. Zet het vuur hoog en laat het fruit tien minuten flink koken tot het sap is ingekookt en de jam indikt.
Dikte van de aardbeien-rabarberjam testen
Neem, met een hele koude theelepel, een beetje jam uit de pan. Leg de theelepel met jam op een koud bord vijf minuten in de ijskast. Duw er met een vinger tegen aan. Als er rimpels ontstaan dan is de aardbeien-rabarberjam klaar. Als de jam vloeibaar blijft, kook dan de jam nog vijf minuten en probeer het opnieuw.
Vul de warme potten
Als je aardbeienjam goed wilt bewaren moet je de potten goed steriliseren. Doe de potten in een pan met kokend water. Haal de potten en deksels er pas uit als je de potten gaat vullen met de aardbeienjam.
Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. De hitte van de jam perst de overtollige lucht uit de pot. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen.
Categorie
Reviews
Waardering:
Ik heb het recept net gezien en nog niet uitgeprobeerd (ga ik zeker doen zodra het weer aardbeientijd is!). Maar heb nog wel een tip - wat koekkruiden en kardamom maakt aardbei-rabarberjam helemaal áf! Ik heb er altijd veel succes mee.
Gereviewd door Nel op 21-02-2013