Volkoren brood “no knead” met zaden en pitten
Wil je graag broodbakken, maar liever niet kneden? Geen nood! Dit is een ideaal brood... het hoeft namelijk niet gekneed te worden!
Ingrediënten
- 234 gram volkorenmeel
- 234 gram tarwebloem
- 370 gram water
- 8 gram zout
- 2 gram gist
- 30 gram zonnebloempitten
- 30 gram pompoenpitten
- 30 gram gebroken lijnzaad
- 10 gram sesamzaad
- 10 maanzaad
Voorbereiden van volkoren brood "no knead"
Doe alle ingrediënten in en grote kom en roer het goed door elkaar. Dek de kom af, laat het minimaal twaalf uur staan en maximaal achtien uur. Na twaalf uur is de deeg er gerezen en vol met bubbels (zie afbeelding twee hieronder).
Volkoren brood "no knead" maken
Als je een deegschraper hebt gebruik je die, heb je die niet zorg dat je handen flink onder het bloem zitten. Doe je handen/deegschraper onder het volkoren brood deeg in de kom en vouw de onderkant naar boven, zo vorm je een soort bal. Als je dat hebt gedaan haal volkoren brood deeg er uit en maak het deeg met bebloemde handen wat ronder. Het volkoren brood deeg plakt gigantisch en je zit waarschijnlijk flink onder maar dat is niet erg.
Zorg ervoor dat je een rijsmandje of een vergiet met daarin een theedoek klaar hebt staan met flink bloem erin Leg daarin het deeg en probeer het met flink wat bloem aan je handen nog wat ronder te maken door het deeg van onderen en aan de zijkant naar binnen te vouwen.
Laat het volkoren brood "no knead" weer 2 uur staan.
Bakken van het volkoren brood "no knead"
Na de twee uur pak je het volkoren brood "no knead" met flink bloem aan je handen op en laat het in de hete pan glijden. Pas op de pan in gloeiend heet. Misschien blijft er wel een stuk deeg aan de theedoek zitten of blijft het geen bolletje.. dat geeft niks. De deksel op de pan zetten en 30 minuten bakken op 250 graden, dan de deksel eraf en nog 20 minuten bakken.
Nu heb je een verrukkelijk volkoren brood "no knead" gebakken, met een giga knapperige en krakende korst.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Heb een vraag: 2 gram gist, is dat instant gist of verse gist?
Gereviewd door Liduin Mesken-Luijten op 25-11-2022
Waardering:
Lijkt me leuk om een keer te proberen. Moet het deeg op een warme plek rijzen of gewoon in de keuken laten staan?
Gereviewd door Conny van Tol op 23-10-2016
Waardering:
Goed recept, maar in totaal 50 min. bakken op zo’n hoge temperatuur? Lijkt me erg veel.
Gereviewd door Bert Jan Bosman op 26-04-2014
Ik vroeg mij af, klopt het dat er 2 gram gist en 8 gram zout toegevoegd moet worden? Moet dit niet juist andersom zijn?
Ik zou dit recept graag gebruiken, hoor graag of dit juist is.
Gereviewd door Joyce op 08-07-2024