Stokbrood
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Stokbrood dateert uit de 19e eeuw. Dit recept is voldoende voor twee stokbroden.
Ingrediënten
- 235 milliliter water
- 340 gram bloem
- 6 gram zout
- 6 gram gist
- 1 eierdooier
Kneden van het deeg
Doe het water, bloem en gist in een kom en roer door elkaar tot alle bloem goed is bevochtigd. Je kan het deeg met je handen kneden, maar je kan hiervoor uiteraard ook een keukenmachine (kitchenaid) gebruiken. Kneed het deeg ongeveer 5-7 minuten en laat het deeg circa 15 minuten rusten in de schaal en voeg vervolgens zout toe. Kneed het zout met je handen door het deeg heen.
1e rijs van het deeg voor stokbrood
Kneed een bal van het deeg en doe het in een ingevette schaal, dek de schaal af (bij voorkeur met een warme vochtige doek) en laat het deeg rijzen tot het ongeveer is verdubbeld.
Vormen van het stokbrood
Nadat het deeg van het stokbrood in omvang is verdubbeld dient het deeg in tweeën gedeeld te worden op een met meel bestrooid aanrecht of plank. Vorm beide deegballen tot twee langgerekte
broden, het is mogelijk om lange dunne stokbroden te maken of de stokbroden iets dikker te laten. Houd bij het uitrollen van het deeg in de gaten dat (grote) luchtbellen voorzichtig uit het deeg gedrukt moeten worden.
2e rijs
Plaats de 2 stokbroden op een licht ingevette bakplaat en dek deze af met een droge theedoek en laat circa 30-40 rijzen op een warme plek (circa 25 graden), totdat de stokbroden in omvang zijn verdubbeld.
Bakken van het stokbrood
Verwarm de over voor op 210 graden. Maak een paar insnijdingen in het deeg van de stokbroden met een scherp mesje en bestrijk het stokbrood met het eigeel alvorens ze in de oven te plaatsen. Bak de stokbroden vervolgens in 20-25 minuten bruin. Voor een extra knapperige korst kan je eventueel een klein kopje water onder in de oven plaatsen – de waterdamp zal zorgen voor extra knapperig stokbrood en voorkomt eventuele uitdroging van het stokbrooddeeg tijdens het bakken.
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Zeer goed gelukt, eerste keer stokbrood en zeer lekker en luchtig.
Gereviewd door Pollet Geert op 13-01-2023
Waardering:
Voor het eerst zelf brood gebakken. Het was even wat werk (zeker zonder Kitchenaid) en het resultaat was minder mooi dan de stokbroden hier op de foto, maar het smaakte wel lekker! Nu de witte bolletjes maar eens uitproberen… Fijn dat de recepten zo eenvoudig van de website te printen zijn!
Gereviewd door Sanne op 18-12-2013
Leuk recept. Wel iritant om alles precies te meten.Maar ja daarna hebben we gesmuld. het was wel heel lekker
Gereviewd door anomienpje op 17-04-2023