Speculaas maken
Grote brokken speculaas. Heerlijk. Hoe groter en dikker, hoe beter. Of misschien heb je nog een oude speculaasplank staan waarmee je mooie koekjes kunt maken.
Zelf speculaas maken is een uitkomst, je kan namelijk zelf bepalen hoe groot of klein je het wilt maken. Hieronder een recept om zelf aan de slag te gaan
Ingrediënten
- 100 gram (donkere) basterdsuiker
- 200 gram bloem
- een klein beetje zout
- 3 theelepels koek- of speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 125 gram koude roomboter
- bloem om mee te bestuiven
Bereiding speculaas maken
Neem een grote mengkom en zeef daarin de bloem. Voeg de suiker, het zout en de koekkruiden toe. Giet dan de melk erbij. Met een mes snij je de boter door het deeg. Als je een machine gebruikt, gebruik dan de messen of de deeghaak. Let er op dat het mengsel koel moet blijven en zorg dat er geen lucht bij kan komen.
Doe de deegbal in folie en leg hem tenminste een paar uur in de koelkast, het liefst een hele dag of nacht. Als je gaat beginnen met speculaas maken, verwarm je de oven voor tot 170 graden C. Wanneer je een speculaasplank hebt, bestrooi je die met bloem en druk je er kleine balletjes deeg in. Goed aandrukken en het overtollige deeg met een mes eraf schuiven. Je kunt het deeg dus ook uitrollen tot een halve centimeter en uitsteken met (koek)vormpjes.
Sla de speculaasjes uit de plank met een flinke klap los. Beboter een bakplaat of leg er een vel bakpapier op. Leg de koekjes erop, niet te dicht op elkaar, en bak ze in 20 minuten bruin en gaar. Laat ze afkoelen. Bewaren speculaas in een koekblik of doos.
Geschiedenis van speculaas
In de zeventiende 'Gouden' eeuw dook speculaas voor de eerste keer op. De Nederlandse schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) vervoerden kruiden en specerijen vanuit het Verre Oosten naar Europa. De Hollandse koopvaarders stouwden alle ruimen vol met kruiden - eigenlijk specerijen - als kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemom. Het mengsel van deze specerijen resulteerde in een heerlijke, bijna verslavende creatie: speculaaskruiden.
Naast de Nederlandse naam speculaas bestaat een afgeleide naam, bedacht door de Belgen: speculoos. Een benaming die eigenlijk al veel zegt. België heeft nooit een uitgebreide handelsvloot gehad die de zeven wereldzeeën doorkliefde, maar wilde wel op het succes van speculaas meevaren. Ze maakten een eigen recept - met gecarameliseerde bruine suiker met een snufje kaneel - en noemden het resultaat speculoos. De titel speculaas is beschermd; er mag alleen van speculaas gesproken worden als het gemaakt is naar origineel recept.
Succes met zelf speculaas maken!