Pompoentaart maken
Pompoen heeft geen uitgesproken smaak en wordt daarom vaak gebruikt in alles waarin zijn sappige consistentie is gewenst en waarin ander ingrediënten qua smaak overheersen. In deze pompoentaart, die in Portugal "bolo mimoso" wordt genoemd, zijn dit verse en gekonfijte cirrusvruchten.
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 100 gram boter
- 50 gram suiker
- mespuntje zout
- 250 gram pompoen
- 6 eidooiers
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel
- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 50 gram bloem
- 250 gram gemalen amandelen met vlies
- 100 gram orangeade (gekonfijte sinaasappel)
- 6 eiwitten
- 120 gram suiker
- sap van 1 sinaasappel en 1/2 citroen
- 40 gram suiker
- 1 á 2 eetlepels sinaasappellikeur
Pompoentaart maken: de bereiding
Voor dat we gaan beginnen is het handig om de volgede spullen te hebben:
- Een springvorm van 26cm doorsnede
- Boter voor het invetten
- Paneermeel om te verstrooien
- 120 gr sinaasappelmarmelade
- 80 gr geschaafde amandelen, geroosterd
- Poedersuiker voor de garnering
Voor de zandtaartbodem de bloem boven het werkblad zeven en in het midden een kuiltje maken. De boter in stukjes snijden en met de suiker en het zout in het kuiltje doen. De ingrediënten snel tot een deeg kneden. Het deeg in plastic folie ten minste een uur in de koelkast laten rusten. Het deeg tot een ronde lap van circa 26 cm uitrollen, op een bakplaat leggen, er met een vork in prikken en in 8 a 10 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden C) lichtbruin bakken.
Voor het pompoenbeslag de pompoen in lichtgezouten water koken tot het vruchtvlees zacht is. Dr pompoen uit het water scheppen, schillen en snijden in kleine blokjes (formaat crouton blokjes).
De eierdooiers met suiker, zout en kaneel schuimend kloppen en het sinaasappel- en citroenraspsel toevoegen. De bloem met de amandelen en orangeade vermengen. De eiwitten stijfkloppen en er geleidelijk de suiker al kloppend aan toevoegen. Eerst het eiwit, den de kleingesneden pompoen en tot slot het bloemmengsel door het dooiermengel roeren. De springvorm invetten en met paneermeel bestrooien. Het pompoenbeslag erin scheppen, bovenkant gladstrijken en in 25 a 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden C) lichtbruin bakken. De taart in de vorm ca. 10 minuten laten afkoelen. Op een taartrooster storten.
Intussen de zandtaartbodem met de sinaasappelmarmelade bestrijken en de pompoentaart er op vastdrukken. Het sinaasappel- en citroensap en de suiker aan de kook brengen en 2 a 3 minuten laten inkoken. Laten afkoelen, de sinaasappellikeur erdoor roeren en de taart hiermee bestrijken. De taart vervolgens met de rest van de sinaasappelmarmelade bestrijken en garneren met amandelen poedersuiker.
Succes met zelf pompoentaart maken!