Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Iers sodabrood maken

Iers sodabrood maken

54321 (1) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 05 september 2022

Iers sodabrood maken

Door de populariteit van recente bakprogramma’s op televisie is het zelf bakken van brood ook weer helemaal in de mode. Als je zelf brood wil gaan bakken, dan kan je het beste beginnen met Iers sodabrood. Dit brood wordt wel “het beste brood van Ierland” en een “nationaal begrip” genoemd. Iers sodabrood zit vol met belangrijke voedingsstoffen en vezels en is dus heel goed voor je. Bovendien is het niet moeilijk om te maken. Maar wees gewaarschuwd: als je dit eenmaal geproefd hebt, dan wil je nooit meer brood uit de supermarkt. Iers sodabrood maken is in elk geval eenvoudig!

Ingrediënten

  • 250 gram witte bloem
  • 250 gram volkoren bloem
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram boter
  • 500 milliliter karnemelk

Hoe ga je te werk bij het Iers sodabrood maken?

Al eerste verwarm je de over voor op 200 graden / gasoven stand 6 / 180 graden bij een heteluchtoven. Vervolgens bestrooi je een vel bakpapier met bloem. Daarna meng je alle ingrediënten, behalve de boter en karnemelk, in een kom. Kneed de boter, in kleine blokjes gesneden, door je mengsel. Vervolgens giet je de karnemelk door je mengsel, terwijl je het geheel doorroert met een tafelmes. Als laatste verzamel je het deeg zeer voorzichtig met je vingertoppen bij elkaar en maak je er een plat rond brood met een diameter van ongeveer 20 centimeter.

Nu leg je het sodabrood op je vel bakpapier en snij je een diep kruis in de bovenkant. Bak het brood 30-35 minuten, tot de bodem hol klinkt wanneer je er op trommelt. Als het sodabrood na deze baktijd nog niet gaar is, dan leg je hem op de kop terug op het vel bakpapier en bak je hem nog een paar minuten.

Als het brood klaar is laat je hem bedekt met een schone theedoek afkoelen op een rooster.

Iers sodabrood

Wist je datjes bij het Iers sodabrood maken:

  • Iers sodabrood het lekkerste is wanneer het vers gegeten wordt.
  • Het kruis op de bovenkant van oorsprong ingesneden werd om de feeën eruit te laten.
  • Het insnijden van het kruis ook nodig is om het brood aan de binnenkant gaar te laten worden.
  • De theedoek op het brood wordt gelegd bij het afkoelen om de korst goed te houden.
  • Je in plaats van volkoren bloem ook andere meelsoorten, bijvoorbeeld een mengsel met onder andere sojameel, kan gebruiken? Zo krijg je een Iers sojabrood in plaats van een sodabrood.

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Dat lyte na ene knapt resept gaan het selef prberen uit Zud Africa

Gereviewd door Jan op 07-02-2016

Je plaats een waardering over

Iers sodabrood maken

ster ster ster ster ster