Risotto met asperges
Heerlijke risotto met asperges voor een lente dag met witte wijn, parmazaanse kaas en verse platte peterselie.
Ingrediënten
- 500 gram asperges
- 900 ml bouillon
- 50 gram boter
- 2 sjalotjes
- 1 stengel selderij
- 250 g risottorijst
- 1 glas witte wijn
- blokje parmezaan
- platte peterselie
- olijfolie
- zout
- peper
Risotto met asperges voorbereiden
Zet een pan met water op het vuur en voeg de groentebouillon toe. Snipper twee sjalotjes en hak de stengel selderij in stukjes.
Asperges schoonmaken
Voordat je witte asperges kunt koken moeten de asperges eerst schoongemaakt worden. De gemakkelijkste manier om asperges te schillen is met een dunschiller. Leg de asperge neer op een snijplank, houd de asperge vast bij de kop en schil vanaf de kop naar de onderkant. Zorg ervoor dat je de asperges goed schilt. Verwijder als laatste een stukje van de onderkant. Het gaat erom dat het droge, houterige gedeelte eraf is. Bewaar de schoongemaakte in een laagje met water.
Asperges koken
Zet een pan met water op het vuur en voeg een beetje zout toe. Leg de schoongemaakte asperges voorzichtig in de pan. Laat de asperges rustig koken. De kooktijd is afhankelijk van de dikte. De asperges zijn gaar als de onderkant zacht aanvoelen.
Risotto koken
Doe een beetje olie in de pan en voeg de gesnipperde ui, selderij en een snuf zout toe. Stoof beide op een laag vuur voor circa tien minuten. Voeg de risotto toe en laat deze ongeveer twee minuten meesmoren totdat de risotto glazig wordt. Blus met de wijn.
Voeg de hete bouillon lepel voor lepel toe aan aan de risotto. Voeg pas een volgende lepel bouillon toe als de risotto de bouillon heeft opgenomen. Hou het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes aan de kook totdat de risotto gaar is.
Risotto met asperges
Spatel de parmazaanschilfers en de boter door de risotto en breng op smaak met peper en zout (naar smaak). Voeg de asperges toe en strooi net voor het serveren de peterselie over de risotto.