Quiche Lorraine met pastinaak
Een overheerlijke variant op de bekende quiche Lorraine met pastinaak. Persoonlijk vind ik deze quiche Lorraine met pastinaak lekkerder dan de klassieke variant, onder andere door toevoeging van tijm, ui en knoflook.
Ingrediënten
- 125 gram boter
- 250 gram bloem
- 5 eieren
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 150 ml melk
- 250 gram crème fraiche
- 150 gram geraspte oude kaas
- 100 gram champignons
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 pastinaak
- 1 tl zout
- 1 tl koud water
- 2 takjes tijm
- peper
- zout
Deeg voor de quiche Lorraine
Doe de bloem in een beslagkom en snijdt de koude boter in kleine stukjes boven de bloem. Voeg voor het deeg van de quiche Lorraine met pastinaak 1 ei, het zout en het water toe aan de boter en bloem. Kneed het geheel met je handen snel tot een soepel deeg voor de quiche Lorraine met pastinaak. Pak het deeg in met vershoudfolie en leg gedurende 1 uur in de koelkast.
Bakken van vulling voor quiche Lorraine met pastinaak
Snipper de ui en knoflook en bak deze samen met de spekblokjes in een koekenpan. Snijdt ondertussen voor de vulling van de quiche Lorraine met pastinaak de champignons in blokjes en bak gedurende 3 minuten mee met het spek, ui en knoflook.
Rasp ondertussen de pastinaak en zet apart. Meng de overige 3 eieren samen met de crème fraiche en melk en breng op smaak met zout en peper. Voeg aan het eimengsel voor de quiche Lorraine met pastinaak de tijm toe en roer deze er goed door heen.
Bakken van quiche Lorraine met pastinaak
Verwarm de oven voor op 200 graden en bestrooi een grote snijplank met bloem. Vet een ovenschaal voor de quiche Lorraine met pastinaak in en zet deze even apart. Haal het deeg voor de quiche Lorraine met pastinaak uit de koelkast en rol deze uit tot je een mooie dunne deegbodem hebt. Bekleed vervolgens de ingevette ovenschaal met het deeg voor de quiche Lorraine met pastinaak. Verdeel het spek, champignon mengsel voor de bodem van de quiche Lorraine met pastinaak, verdeel hier vervolgens de geraspte pastinaak over heen. Giet het ei mengsel met tijm over quiche Lorraine met pastinaak. Verdeel tot slot de geraspte kaas over de quiche Lorraine met pastinaak.
Bak de quiche Lorraine met pastinaak gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveren van quiche Lorraine met pastinaak
Haal de quiche Lorraine met pastinaak uit de oven en laat 5-10 minuten rusten alvorens hem aan te snijden. Door de quiche even te laten rusten zorg je dat hij mooi stevig wordt.
Eet smakelijk!