Net zoals vele andere aandoeningen in je moestuin, worden voetziekten veroorzaakt voor vochtschimmels. Je herkent de ziekte bij een sterke vertraging van de groei van bijvoorbeeld tomaten en aardappelen. Andere symptomen zijn het donker verkleuren van de top van de plant. Maakt het vochtige weer plaats voor de zon, dan hangen aangetaste planten er slapjes bij.
Verschillende soorten voetziekten
Er bestaat niet één, maar verschillende soorten voetziekten. Ze hebben één ding gemeen. Allemaal zijn even schadelijk voor je oogst.
De belangrijkste voetziekten die het meeste in onze tuinen voorkomen zijn:
- Botrytis
- Kanker
- Wortelaantasting of Phytophthora nicotianae
- Rhizoctonia
Botrytis tast het merg van je planten aan
Botrytis komt in onze moestuinen veel voor. De ziekte wordt veroorzaakt door een (vocht) schimmel. Deze schimmelziekte tijdig herkennen is noodzakelijk om de schade zoveel mogelijk te beperken. Bij een plant die aangetast is door botrytis ontstaan lichtbruine vlekken, hoofdzakelijk aan de basis van de stengel. Littekens van zaadlobben bij jonge planten zijn geliefkoosde plaatsen voor het ontstaan van schadelijke schimmels. Gelukkig tast deze plek de hoofdwortel van de plant niet aan. Pas in een ver gevorderd stadium wordt het merg van de plant aangetast. Daardoor wordt de stengel van de plant opvallend dun en hol. Bij vochtig weer groeit op de door botrytis aangetaste plaatsen een bruin grijsachtige schimmelpluis.
Botrytis komt meestal voor bij oudere planten
Botrytis doet zich meestal voor bij oudere en lager geplaatste planten en tast in eerste instantie de bladranden aan. Zieke bladeren krimpen en trekken krom. Je kunt deze ziekte voorkomen of zoveel mogelijk beperken door besmet en dood plantmateriaal zoveel mogelijk te verwijderen.
Rhizoctonia tast zowel kiemen als stengels aan
Dit soort schimmel komt vooral in de grond voor en tast alle ondergrondse stengeldelen en dus ook de knollen van bijvoorbeeld de aardappelplant aan. Je herkent deze ziekte aan de korstvormige bruinzwarte structuur van de schimmel. Deze zogenaamde lakschurft is duidelijk zichtbaar na het wassen van de aardappelen en tasten zowel kiemen als jonge stengels aan. Deze schimmels laten licht- tot donkerbruine ingezonken plekken na op alle ondergrondse delen van de stengel. Oudere stengels kunnen in de grond zelf worden aangetast en kunnen jonge stengels besmetten waardoor deze uiteindelijk afsterven. Een onregelmatige oogst is hiervan het resultaat.
Gevolgen van rhizoctonia voor de oogst
- Beduidend lagere opbrengst
- Misvormde knollen
- Lager onderwatergewicht
- De vorming van krielnesten bij de aardappelplant
Rhizoctonia komt vooral voor op zand- en veengronden.
Vooral bij aardappelen plant deze schimmel zich razendsnel uit. Op pootgoed komt vrijwel altijd Rhizoctonia voor. In vele gevallen manifesteert zich dat in goed waarneembare lakschurft. In mindere mate ook als gladde roodbruine schimmeldraden.
Andere voetziekten in de tuin zijn ook:
- Kanker: ingezonken bruine vlekken zijn belangrijke symptomen van kanker. Inwendig zijn de houtvaten tot hoog in de plant bruin verkleurd.
- Wortelaantasting: de stengel is verschrompeld en grijs-groen van kleur. Het merg wordt bruin en hol.