Voetrot is een ziekte die de wortels van planten treft. Het wordt veroorzaakt voor een schimmel die vooral schade aanricht aan jonge plantjes. Plantjes die door voetrot worden getroffen zijn verloren.
Deze aandoening doet zich echter even goed voor bij oudere planten. Dat gebeurt dan als gevolg van wonden in het wortelgestel van de zieke plant. Oudere planten zijn veel sterker en zijn in staat om voetrot te overleven. Deze planten zijn dan wel erg verzwakt waardoor de oogst sterk tegenvalt. We kennen verschillende soorten voetrot, ieder met andere symptomen. Tijdig een sluitende diagnose stellen is dus noodzakelijk voor een goede afloop. Dat is blijkbaar veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Deze schimmelziekte slaat overal toe maar doet zich vooral voor bij de kweek van tomaten, paprika, komkommer en aubergine.
De meest voorkomende symptomen van voetrot
Als voetrot toeslaat dan ontstaat er bruin natrot (erwinia carotovora subsp. carotovora). Dit valt onder de bacterie- en schimmelziekten. Bij ernstige aantasting van de grond rot de voet van aangetaste planten volledig weg. Niet alleen de wortel maar even goed de stengel van de plant kan met voetrot besmet raken. Is de besmetting zo ver gevorderd dan worden zelfs de vaatbundels van de plant aangetast. Als gevolg van zo'n besmetting komt zelfs de sapstroom volledig tot stilstand. Daardoor kampt de plant met een gebrek aan gezonde voedingsstoffen waardoor hij zichtbaar verslapt en geel zal verkleuren. In extreme gevallen komt zelfs de schors van de wortels los.
Vochtige en warme weersomstandigheden
Voetrot ontstaat en ontwikkeld zich razendsnel bij vochtige en warme weersomstandigheden. Hoe vochtiger de weersomstandigheden hoe sneller de ziekte zich verspreidt. Voetrot Pythium is zelfs in staat om zich te ontwikkelen op achtergebleven organisch materiaal.
Verwijder onmiddellijk alle achtergebleven materiaal
Om aantasting door voetrot te voorkomen verwijder je onmiddellijk alle zieke bladeren en planten. De ziekte overwintert zelfs in dood organisch materiaal dat achter blijft. Ruim na de oogst alles netjes op, dat zal je volgend voorjaar veel problemen besparen. Zorg er voor dat het zieke afval dus zeker niet op je composthoop terecht komt. Je kunt deze plantenresten het beste verbranden.
Voetrot: 'voorkomen is beter dan genezen'
Doe er alles aan om voetrot te voorkomen, genezen is immers onmogelijk. Voorkomen doe je door:
- De luchtvochtigheid onder controle te houden
- Voor een goede bodemstructuur te zorgen
- Voor sterke planten te kiezen
- Voor een goede waterafvoer te zorgen
- Voor goede ventilatie te zorgen
- Al het organisch materiaal onmiddellijk te verwijderen en bij voorkeur te verbranden