Verwelkingsziekten Fusarium oxysporum worden veroorzaak door een schimmel die vrijwel alle mogelijke planten in je moestuin kan aantasten. Dat is dus niet alleen het geval met aardappelen of tomaten maar even goed met komkommers en bij veld- en kropsla. Vooral bij de teelt van tomaten werd jaarlijks veel schade aangericht. Omdat de meest verbouwde tomatensoorten resistent zijn tegen deze aandoening vormt deze schimmelziekte hier voor weinig of geen problemen meer.
Planten vergelen en verwelken
Je herkent deze Fusarium-verwelkingsziekten in eerste instantie aan het vergelen en verwelken van de bladeren. In verder gevorderd stadium merk je dit bij de volledige plant. Dikwijls manifesteert deze verkleuring en het verwelken van zowel het blad als de plant zich aan één kant. Dat is het gevolg van het feit dat niet alle vaatbundels van de plant aangetast zijn. Aangetaste vaatbundels herken je aan hun bruine kleur.
Verstopte vaatbundels
De symptomen van Fusarium-verwelkingsziekten ontstaan als gevolg van het verstoppen van de vaatbundels door achtergelaten sporen van de schimmel. Daarnaast zijn bepaalde stoffen die de plant zelf afscheidt in deze vaatbundels en giftige stoffen afkomstig van de schimmel de grootste boosdoeners. In sommige gevallen vertonen afgestorven plantendelen roze schimmel. Uiteindelijk sterft de volledige plant af.
Sporen zijn langer dan één jaar kiemkrachtig
De schimmel die voor deze verwelkingsziekte verantwoordelijk is vormt op afstervende plantmateriaal geslachtloze sporen, in het vakjargon ook wel conidiën genoemd. Deze ziekmakende sporen verspreiden zich zowel door de lucht als in combinatie met water. De schimmel blijft zowel achter in overgebleven plantenresten als in het teeltsubstraat. Deze sporen zijn zelfs langer dan één jaar kiemkrachtig. Ze kiemen bij voorkeur in de onmiddellijke nabijheid van wortels en ontwikkelen zich van daaruit in de plant zelf. Via de de schimmeldraden worden vervolgens de vaatbundels van de plant aangetast. Daar maakt de schimmel nieuwe sporen aan die met de waterstroom naar boven in de plant gaan. Hoger in de plant kiemen ze en tasten het vaatbundelweefsel aan.
Verwelkingsziekten voorkomen
Deze nochtans veel voorkomende verwelkingsziekten kun je gemakkelijk voorkomen door:
- Gebruik te maken van schoon of ontsmet teeltsubstraat en teeltsysteemen
- Door ook de opstaande randen van je kast te ontsmetten
- Gebruik hiervoor dus uitsluitend bron- of leidingwater of en ontsmet regenwater.
- Geef steeds de voorkeur aan resistente rassen
- Verwijder aangetaste planten en laat die nooit ter plaatse achter