Aardappelziekte of Phytophthora infesstans is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door een waterschimmel en vooral voorkomt bij tomaten en aardappelen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Eens de ziekte zich manifesteert, is er weinig of niets meer tegen te doen.
Aardappelziekte tijdig herkennen
Om de aardappelziekte te voorkomen of te bestrijden moeten we deze veel voorkomende aandoening tijdig herkennen. Dat doe je aan de bruin zwarte vlekken op de stelen en het blad van de aardappelplant. Deze vlekken ontstaan meestal het eerst op de stengels, specifiek bij de bladoksels. Bij vochtig weer merk je aan de onderkant van het blad witte schimmel pluisjes. De aardappelknollen zelf worden roestbruin. Zowel tuinliefhebbers als professionele kwekers krijgen tijdens de zomermaanden met de aardappelziekte te kampen.
Schade beperken
Als je de aardappelziekte opmerkt is het meestal te laat en blijft er niets anders over dan te redden wat er nog te redden valt. Ook hier is voorkomen veel beter dan genezen. Alleen door het dagelijks controleren van je aardappelplanten kun je uitbreiding van de ziekte voorkomen. Het betreft hier immers een schimmel die zich razendsnel verspreid. Dat is zeker zo bij warm, vochtig en winderig weer. Slaat de ziekte of valse meeldauw ondanks je goede zorgen toch toe? Dan blijft er niets anders over dan aangetast loof en stelen zo snel mogelijk te verwijderen. Doe je dit niet dan tast deze ziekte ook de aardappelen zelf aan. En dan is het meestal te laat om nog iets van je oogst te redden. Zieke knollen vertonen donkere, gerimpelde en beurse plekken. Ze verspreiden daarbij een erg onaangename geur, goed vergelijkbaar met die van rotte eieren.
Voorkomen is ook hier beter dan genezen
Om het risico op aardappelziekte zoveel mogelijk te beperken kies je bij voorkeur voor aardappelen met een hoge resistentie tegen deze aandoening. Zogenaamde gecertificeerde pootaardappelen bieden je de meeste garantie om de ziekte te voorkomen.
De meest resistente pootaardappelen zijn:
- Tiamo
- Anaïs
- Frieslander
- Prior
- Gloria
- Première
- Lekkerlander
- Parel
- Monalisa
- Ottena
- Texla
Je mag echter nog zo goed je best doen, deze schimmelziekte kun je nooit uitsluiten. Eén zieke aardappel die is achtergebleven kan het jaar daarop een nieuwe besmetting veroorzaken. Het is dus van groot belang dat tijdens het oogsten geen enkele aardappel achter blijft.
Plant aardappelen nooit op dezelfde plaats
Je kunt veel ellende voorkomen door aardappelen ieder jaar op een andere plaats te planten.
De belangrijkste tips om deze gevreesde schimmelziekte te voorkomen op een rijtje:
- Kies pootaardappelen die resistent zijn tegen Phytophtora
- Plant pas na vier jaar aardappelen op een eerder daarvoor gebruikte plaats
- Bemest niet té veel
- Plant de pootaardappelen minimaal vijftig centimeter uit elkaar en houd zeventig centimeter afstand tussen de rijen
- Verwijder onmiddellijk zowel het loof als de stelen van aangetaste planten