Eigen eten verbouwen in de stad wordt heel laagdrempelig met de komst van de moestuinbak. Met de moestuinbak kan je op een makkelijke manier je eigen groenten en kruiden verbouwen op een kleine vierkante meter. Met de minimoestuin maak je het stedelijk leven bewust, groen en lokaal. Voor een trosje tomaten of een krop sla hoef jij niet meer om de hoek naar de Albert Heijn. Je doet een kort loopje naar de tuin en voilà: je plukt je eigen vitaminen.
Makkelijk een moestuin aanleggen met een moestuinbak?
De rage van de Albert Heijn moestuintjes heeft bij veel mensen het groene hobbyen aangewakkerd. Je eigen voedsel verbouwen op eigen bodem is natuurlijk heel ontspannend, lekker én gezond. Alleen een normale moestuin vraagt veel ruimte, en juist in de stad moet je het vaak doen met een kleine tuin. Vanuit dit vraagstuk groeide een innovatief groen idee: moestuin aanleggen in bakken. Het begrip "vierkante meter moestuin" werd realiteit.
De moestuinbak is een vierkant kader dat verdeeld wordt in kleine vakken. Deze vakken moeten minimaal 30 bij 30 centimeter zijn. Op de bodem komt een worteldoek terecht, zodat ontkiemend onkruid direct in de kiem wordt gesmoord. Voor de vulling van de moestuinbak wordt een mooi mengsel gebruikt van compost, turfmolm en kleimineralen (zoals vermiculiet). In ieder vak is er ruimte om eigen groenten of kruiden te verbouwen, zoals ui, kersttomaat, wortel, munt, andijvie of sla. Doordat de aarde in de moestuinbakken onkruidvrij is, voorkom je woekering en urenlange tijdsinvestering in wieden en onkruidbestrijding. Kortom, geniaal voor mensen die geen ruimte en weinig tijd hebben!
Moestuin beginnen in 6 stappen
Heb je de smaak te pakken en wil jij met een moestuin beginnen? Een moestuin voor beginners vraagt eerst enige verdieping in de materie. Waar begin je? Waar moet je rekening mee houden? Welke stappen onderneem je? We leggen je graag uit hoe je begint met je eigen moestuin.
1. Maak een moestuinbak plattegrond
Start als eerst met het uittekenen van de tuin. De moestuinplanner is een handige tool hiervoor. Kijk naar de beschikbare ruimte voor een moestuinbak of meerdere bakken. Houd rekening met de breedte van de paden. Het is fijn als je met de kruiwagen over de paden kan.
2. Zorg voor onkruidvrije grond
Voordat je de bakken op de grond plaatst, is het belangrijk dat de tuin eerst onkruidvrij is. Het onkruid hoef je niet tot de kleinste brandnetel weg te halen. Als je al het grote tuig hebt weggehaald, kan je een worteldoek neerleggen. Met een doek verstik je de laatste plantjes.
3. Kies de juiste ligging voor je moestuinbak
Groenten en kruiden hebben veel zon nodig. Houd rekening met zo'n 6 tot 8 uur per dag. Zorg voor een zonnige ligging van de moestuinbak (op het zuiden). Let ook op hoe de schaduw valt in het voor- en najaar. Door schaduw ontstaat een vochtig klimaat en reken maar dat de slakken dan op komen dagen! Zorg er ook voor dat de moestuinbak niet te dicht bij bomen of struiken wordt geplaatst. Hierdoor veroudert het hout erg snel. Bovendien mag de moestuinbak niet terecht komen op een plek waar regenwater blijft staan. Dan verdrinken je planten in een mum van tijd in dit regenachtige kikkerlandje.
4. Moestuinbak vullen met de juiste grondmix
De grond in de moestuinbak is heel belangrijk. Door de kleine ruimtes is het des te belangrijker dat de aardemix optimaal is. Een goede grondmix bestaat uit voedzame compost, bruinsteenturf en vermiculiet. Deze mix kan je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen.
5. Kies de geschikte groenten en kruiden voor in je moestuinbak
Alleen wat kan je zoal kweken in de moestuinbak? Heel veel! Het is prettig om groenten te zaaien die makkelijk zijn, die weinig ruimte nodig hebben en snel kiemen en groeien. Denk hierbij aan andijvie- en slasoorten. Radijsjes zijn vaak favoriet in de minimoestuin doordat ze klein zijn en snel geoogst kunnen worden. Ook de typische Hollandse groenten kan je op eigen bodem verbouwen, zoals uien, knoflook, wortels, bietjes en stamsperzieboontjes.
Voordat je overenthousiast de groenten in de moestuinbakken zet, is het goed om rekening te houden met je gewaservaring. Je kan aubergines, paprika's en pepers verbouwen, maar deze gewassen zijn vrij lastig om mee te starten. Het is beter om je eerst bezig te houden met andijvie, sla en wortels.
6. Op de juiste manier en het juiste moment zaaien
Een beste moment om te zaaien is er niet. Je kan ieder seizoen boeren in de stad. Kijk maar in de zaaikalender! Er is iedere maand en elk seizoen iets te doen.
Zaai de zaadjes niet te diep in de moestuinbak. Wanneer de zaadjes te diep in de grond terechtkomen, heb je een grote kans dat ze wegrotten. Leef de volgende vuistregel na: een zaadje zaai je zo diep als dat het zaadje groot is! Voordat je de plantjes in de grond van je moestuinbak zet, kan je ook besluiten om deze voor te kweken in potjes. Wanneer de planten omhoogschieten, kan je ze verplaatsen naar de moestuinbak.
Moestuinbak maken of kopen?
Kun je beter een kant en klare kweekbak kopen of er zelf een maken? Voor de ijverige getalenteerde zelfdoener is het natuurlijk veel leuker om zelf te klussen. Wij geven je graag een aantal handige tips mee:
- Houd rekening met de afmetingen van de moestuinbak. De vakken moeten minimaal 30 bij 30 centimeter zijn.
- Zorg voor een laag grond van minimaal 20 centimeter.
- Je kan bijvoorbeeld een moestuinbak maken van pallets, maar gebruik geen bewerkt hout. Eventuele chemicaliën kunnen dan in jouw voedsel komen.
- Zorg voor rasters, zodat je de bak onderverdeelt in vakken. Dit kan bijvoorbeeld met kunststof strips, houten latjes of bamboestokken.
- Regel klimmogelijkheden, denk hierbij aan plantenmuren. Pompoen en courgette hebben veel ruimte nodig.
- Plaats worteldoek aan de onderkant, zodat onkruid zo min mogelijk kans krijgt om jouw planten te overwoekeren.
Aan de slag in je eigen minimoestuin
Houd het voor jezelf overzichtelijk door klein te beginnen. Zet niet direct je stadstuin propvol met moestuinbakken als je niet bekend bent met het zelf verbouwen van voedsel. Verbouw ook nooit 2 jaar lang dezelfde gewassen op één plaats. Geef om de zoveel tijd de grond rust of zet andere gewassen neer. Succes!