De meeste mensen zullen de broeikas associëren met de grote kassen die professionele telers gebruiken. Een andere associatie die veel mensen hebben met de broeikas is natuurlijk het broeikaseffect als benaming van de verandering van ons klimaat. In je eigen moestuin is een broeikas een bijna onmisbaar onderdeel om bepaalde soorten te kunnen kweken. We zullen in dit artikel een overzicht geven van de verschillende soorten broeikassen, de voordelen van het hebben van een broeikas en de plaats van de broeikas in de tuin.
Soorten broeikas
De meest traditionele en klassieke broeikas is een lage houten broeikas met schuin naar voren toe lopende zijkanten en een glazen (kan van echt glas of plexiglas zijn) bovenkant, ofwel de bovenlichten genoemd. De standaard van de traditionele broeikas heeft een of meerdere losse bovenlichten. De wat luxere uitvoering van de traditionele broeikas heeft scharnieren aan de achterkant en heeft een stok om de bovenlichten open te houden. De luxere en grotere variant broeikas is de glazen (of polyester) broeikas, de glazen kas is er uiteraard in verschillende vormen en maten.
Voordeel van een grote glazen broeikas boven de traditionele houten broeikas is dat je meer ruimte hebt om gewassen op te kweken. Tevens is het in een glazen broeikas mogelijk om grotere en hoge gewassen op te kweken. Ook kan je in de glazen kas eventueel een rek voor potten plaatsen om de ruimte in de kas optimaal te benutten. De zwakste gewassen zet je dan boven in het rek omdat dit de warmste plek in de glazen broeikas is.
Voordelen van een broeikas
Een broeikas in de tuin maakt het mogelijk om al eerder in het seizoen bepaalde gewassen op te kweken en bepaalde soorten op te kweken die anders niet in de moestuin zouden overleven. Er zijn verschillende mogelijkheden om de broeikas te gebruiken, zo kan je soorten vanuit de zaden opkweken in de broeikas, of de broeikas als tussenstation gebruiken voor gewassen die binnenshuis zijn opgekweekt. In dit geval kunnen de gewassen in de broeikas verharden en kunnen ze straks makkelijker in de volle grond geplaatst worden. Naast het opkweken van gewassen is het ook mogelijk om gewassen helemaal in de broeikas te kweken, goede voorbeelden van gewassen die beter gedijen in de broeikas zijn kleine komkommers, meloenen en pepers.
Om de broeikas nog geschikter te maken voor vroege teelt van groenten en fruit is het mogelijk om een verwarmingselement in de grond onder de broeikas te graven. Door het verwarmingselement maak je de grond en lucht in de broeikas net een paar graden warmer, wat de ontwikkeling van gevoelige planten ten goede komt en er voor zorgt dat ze in het (vroege) voorjaar niet te lijden hebben onder de eventueel koude dagen.
Plaats van de broeikas
De ideale plaats van de broeikas is op een beschutte zonnige plek in de tuin. Met een beschutte plek wordt in dit geval met name een plek uit de wind bedoeld. Bij de traditionele broeikas moet je er voor zorgen dat de bovenlichten naar het zuiden gericht zijn om optimaal de warmte van de zon te kunnen gebruiken. Voor het plaatsen van een broeikas is het aan te raden om de grond goed te bewerken zodat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten.
Klimaatregeling van de broeikas
Uiteraard moet je er voor zorgen dat de temperatuur in broeikas niet te hoog wordt, dan zullen de gewassen snel verleppen, houdt deze dus goed in de gaten. Je kan eventueel de volgende algemene regels voor beluchting aanhouden:
- Vanaf medio mei overdag luchten en ’s avonds de broeikas weer sluiten
- In de zomermaanden naast overdag ook ’s avonds en ’s nachts luchten. Indien de temperatuur in de zomer te hoog oploopt moet je eventueel schaduwdoek gebruiken om verbranding van de gewassen te voorkomen.
- In het najaar zoveel mogelijk luchten, ’s avonds/’s nachts afhankelijk van temperatuur.
- In de winter alleen luchten bij zonnig en vorstvrij weer.