Oregano, ofwel wilde marjolein, komt in Nederland in het wild voor. De naam oregano komt uit Griekenland en is afgeleid van oros ganos, wat zoiets betekent als vreugde van de berg. Deze aanduiding slaat op de heerlijke zomerse geur die oregano afgeeft aan de omgeving. Ook bij de oude Egyptenaren was de plant al bekend vanwege de genezende en conserverende eigenschappen.
Feiten over oregano
Oregano bestaat in twee soorten, oreganum vulgare (de wilde marjolein) en oreganum marjorana (de echte marjolein), met ongeveer dezelfde eigenschappen. De wilde marjolein groeit in Nederland in het wild, de echte marjolein kan vooral in cultuurtuinen worden aangetroffen.
Aan beide varianten wordt een desinfecterende en genezende werking toegeschreven, oregano wordt bijvoorbeeld gebruikt als slijmoplossend hoestmiddel doordat het de hoestprikkel verzacht. Thee van een aftreksel van de bloesemtop van oregano wordt gebruikt bij uitputting, spanningshoofdpijnen, maag- en galblaasstoornissen, hoest en menstruatiepijn. Uitwendig kan de oregano als ontstemmingmiddel worden gebruikt.
Kweken van oregano
Oregano is heel eenvoudig in de eigen moestuin of in kweekbakjes op het balkon te kweken. Zorg voor een plek, half in de zon en half in de schaduw, op goed gedraineerde grond, die rijk is aan voedingsstoffen. Zaai de oregano in het voorjaar direct in de volle grond van de moestuin. Oregano is een zogenaamde “lichtkiemer”, de zaadjes van de oregano hebben licht nodig om te ontkiemen. Bedenk na het zaaien de zaadjes dus niet met een laag aarde aangezien de oregano dan niet, of zeer slecht zal kiemen. Na opkomst dient de oregano te worden uitgedund of uitgeplant zodat een uiteindelijke plantafstand van circa 35 tot 40 cm ontstaat. De plant groeit in een kleine struikvorm. Voor de winter invalt moeten bij de winterharde soorten van oregano de takken worden teruggesnoeid, zodat de vorst minder vat heeft op de plant. Oregano kan ook heel goed binnenshuis, in potten, worden opgekweekt.
Oogsten van oregano
De jonge bladeren van oregano kunnen direct van de plant worden geplukt. Deze kunnen, zoals hierboven beschreven, medicinaal worden gebruikt, maar zijn vooral heerlijk als ze in het eten worden verwerkt. Zoals wellicht bekend is oregano een van de smaakmakers van de pizzakruiden.
Ziekten en ongedierte bij oregano
Oregano heeft gelukkig weinig last van ziekten of ongedierte.