Zoete aardappelen worden de laatste jaren steeds populairder omdat ze zo lekker en gezond zijn. Anders dan de naam doet vermoeden, is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel, gaat het om de verdikte wortels van een plant uit de Windefamilie. De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Niet alleen de knollen zijn te eten, ook de bladeren kunnen als bladgroente (bijvoorbeeld spinazie) bereid en gegeten worden.
De geschiedenis van de zoete aardappel
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en werd ten tijde van de ontdekkingsreizen door de Spanjaarden verder over de wereld verspreid. In Nederland is de zoete aardappel vooral bekend geworden door de Surinaamse keuken.
Enkele feiten over de zoete aardappel
Zoete aardappelen bevatten raffinose. Deze suiker wordt pas in de dikke darm verteerd, waarbij waterstofgas en koolstofdioxide ontstaan. Dit veroorzaakt winderigheid. De knollen van de zoete aardappel variëren - afhankelijk van het ras - in kleur van wit, geel, oranje tot paars.
Het kweken van de zoete aardappel
Zoete aardappel kan in het voorjaar prima opgekweekt worden vanuit de knol zelf. Om deze uitlopers te krijgen, kan een knol in een glazen pot met water geplaatst worden, waarbij het water tot ongeveer een derde van de knol komt. Zodra hij voldoende wortels heeft, kan hij in de volle grond - bij voorkeur in de halfschaduw - ingegraven worden. Dit kan het beste in opgehoogde richels, vooraf afgedekt met zwart plastic om de grond goed op te warmen. De zoete aardappel vraagt vochtige, goed doorlatende grond. Het is beter om ze vanaf een week of drie voor de oogst geen water meer te geven.
Het oogsten van zoete aardappel
Aan het einde van de zomer kan begonnen worden met oogsten. Haal met de handen voorzichtig aarde weg aan de randen van het verhoogde plantbed en graaf de grootste knollen uit. Dek daarna weer af. Voor de eerste nachtvorst moet de hele plant gerooid worden. Laat de zoete aardappelen eerst een paar uur drogen op het veld voor ze naar binnen te halen.
Ziekten bij de zoete aardappel
De zoete aardappel is vanwege zijn hoge vochtgehalte redelijk kwetsbaar. Als de knollen beschadigd raken, is het risico groot dat ze ziek worden en de andere zoete aardappelen aantasten. De grootste vijanden van de zoete aardappelen zijn muizen, als deze de aardappelen aanvreten, kan de hele oogst vergeten worden.