Oorspronkelijk komt de wortelpeterselie uit het zuiden van Europa, maar is daarna ook in Noord-Europa bekend geworden en is men gestart met de teelt en eten van wortelpeterselie. Waarschijnlijk is de groente meegekomen met veroveraars of handelaren uit het zuiden. Het gaat bij de wortelpeterselie vooral om de lange, witte penwortel, die wel vijftien centimeter lang kan worden. De groente is een variant van de bekende peterselie, die juist vanwege het blad als kruid wordt gebruikt.
De smaak van wortelpeterselie doet denken aan pastinaak en knolselderij. Trouwens, ook uiterlijk lijkt wortelpeterselie op een kleiner broertje van de gewone pastinaak. De wortelpeterselie wordt verwerkt in bijvoorbeeld stamppot of in de soep. Wortelpeterselie lijkt sterk op de gewone peterselie en het blad kan op dezelfde manier gebruikt worden. Wortelpeterselie is een van de vergeten groenten en wordt commercieel niet meer op grote schaal verbouwd. Jammer, want een groente als wortelpeterselie is het verbouwen en consumeren nog steeds waard.
Het kweken van wortelpeterselie
Wortelpeterselie is in de volle grond in te zaaien in een lange periode, vanaf maart tot eind juni/begin juli. Zorg voor goed bemeste grond en geef na het zaaien regelmatig wat water. De onderlinge afstand tussen de rijtjes moet ongeveer 20 centimeter zijn, zodat alle planten voldoende ruimte hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Je zult, nadat de wortelpeterselie is opgekomen, de plantjes waarschijnlijk nog wel wat uit moeten dunnen. Het kweken van wortelpeterselie heeft veel overeenkomsten met het kweken van gewone wortels. Bij het kweken van wortelpeterselie is het aan te raden om deze niet naast sla te plaatsen aangezien dit de ontwikkeling van beide gewassen niet te goede zal komen.
Oogsten van wortelpeterselie
De lange mogelijke zaaiperiode maakt het ook mogelijk de wortelpeterselie over een lange periode te oogsten en te genieten van heerlijke verse groenten uit eigen moestuin Ongeveer vanaf oktober kan de wortelpeterselie worden geoogst tot het moment dat de grond bevroren is, wat de oogst onmogelijk maakt... Het blad van wortelpeterselie kun je eventueel als kruid gebruiken, net zoals de gewone peterselie.
Ziekten en ongedierte bij wortelpeterselie
Wortelpeterselie is gelukkig niet zo gevoelig voor ziekten. Wel moet je rekening houden met muizen, die graag aan de lekkere wortelpeterselie knagen.