Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Sjalotten

Sjalotten

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 19 april 2021

Sjalotten zijn een onderdeel van de lookfamilie, een familie met honderden soorten, waaronder ook de ui, bieslook, knoflook, prei en bos-uien vallen. Van oorsprong zijn sjalotten afkomstig uit Israël. Tijdens de kruistochten kwamen de kruisvaarders met sjalotten in aanraking en namen de plant mee terug naar Europa. Na invoering door de kruistochten worden sjalotten vanaf de middeleeuwen veelvuldig gebruikt in de Europese keuken.

Sjalotten worden nog steeds veel geteeld in de streek van herkomst: Israël. Daarnaast komen er veel uit China en Taiwan. In Europa worden ze voornamelijk in Frankrijk geteeld.
Het aantal chromosomen van de ui en de sjalot is aan elkaar gelijk. Kruisingen tussen deze twee sorrten zijn derhalve zeer goed mogelijk, ze maken immers deel uit van dezelfde plantenfamilie.
Uien en sjalotten hebben veel van elkaar weg. Het grote verschil tussen uien en sjalotten is echter dat een ui maakt slechts één bol aanmaakt en sjalotten een cluster van bollen. Daarbij zijn de bollen van de sjalotten spitser en langgerekter dan uien.

Kweken van sjalotten

In Nederland wordt de sjalot ook commerciëel geteeld, hoewel slechts op beperkte schaal, de meerderheid van de sjalotten wordt geïmporteerd uit het buitenland. Wil je zelf sjalotten telen in de moestuin of volkstuin? Dat is zeker mogelijk! De teelt van sjalotten lijkt veel op de teelt van uien. In maart worden de pootsjalotten op een afstand van 25 centimeter geplant. Hierbij moet je ervoor zorgen dat het puntje van het pootsjalotje komt net iets boven de aarde uit komt. Vervolgens moet de aarde om de sjalotten goed worden aangedrukt. Bij het telen van sjalotten moet je er op letten dat de grond niet te vochtig wordt, de sjalotten kunnen dan gaan rotten.

Oogsten van sjalotten

De sjalotten groeien op met bossen loof, de loof lijkt veel op die van de uit, maar dan net een beetje fijner. In juli begint het loof geel te kleuren, dit is het moment dat de sjalotten uit de grond gehaald kunnen worden. Laat ze voor eventueel gebruikt eerst goed drogen, bijvoorbeeld op het land of in een droge geventileerde schuur. Het voordeel van het drogen van sjalotten in de schuur is dat je ze samen met het loof bijeen binden en ophangen, dan kunnen er geen ongenode gasten bij. Sjalotten zijn erg lang houdbaar, zo kun je een deel van de oogst opzij leggen om volgend jaar opnieuw sjalotten te poten en van een nieuwe oogst te kunnen genieten!

Ziekten en ongedierte

Zoals bij veel andere planten uit de lookfamilie, kunnen uienvliegen hun eitjes bij de bollen leggen. De maden knagen vervolgens aan de bollen. Let bij vochtig weer ook op valse meeldauw wat de sjalotten kan aantasten.

Genoemd in dit artikel