Rode pepers zijn lekker te verwerken in gerechten. Zeker als je een beetje houdt van pittig eten. Maar hoe kun je een rode peper kweken? Voor veel mensen is dit een onbekend terrein en dat is niet zo gek als je dit voor het eerst gaat doen. Je kunt rode peper kweken door deze in het voorjaar te zaaien. Andere namen voor de rode peper zijn chilipeper of Spaanse peper.
Van oorsprong zijn rode pepers afkomstig uit Zuid-Amerika en is afkomstig uit de nachtschade familie waar ook de tomaten en aardappels deel van uitmaken. Het is de verzamelnaam voor alle soorten peper/paprika.
Rode peper moet niet verward worden met de peper die we in de pepermolens doen, het verschil zit hem er met name in dat de stof die voor pittigheid zorgt bij rode pepers capsaïcine is en piperine bij ‘gewone peper’.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Op deze pagina
- Feiten of fabels over de rode peper
- De rode peper zaaien
- De juiste voeding
- De groei gaat beginnen
- Het aanplanten
- Kun je ziektes in de rode peper krijgen?
- Bloeitijd van de rode peper
- Wachttijd tot het moment van de oogst
- Het oogsten kan beginnen
- Het bewaren en overhouden van de peperplant
- Wat doe je als je gerecht te heet in je mond is?
Zoals gezegd is de rode peper oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar naast Zuid-Amerika wordt de peper ook veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken. Het grappige is dat rode peper door de Europanen is ingevoerd in Azië tijdens de ontdekkings- en handelsreizen.
In Nederland kennen we met name de jalapeno (klassieke rode peper) en paprika, al zijn momenteel ook zoete punt paprika’s steeds meer te verkrijgen. Naast de rode peper kennen we ook groene en gele peper, dit zijn eigenlijk onrijpe rode pepers die, ondanks dat het rijpingsproces nog niet helemaal voltooid is, al wel eetbaar zijn. Aangezien de groene pepers ‘onrijp’ zijn, zijn deze ook langer houdbaar dan de rode pepers. Qua smaak is er weinig verschil te ontdekken tussen groene en rode pepers, al zijn de rode pepers iets ‘romiger/voller’ van smaak.
Feiten of fabels over de rode peper
De rode peper heeft ook bijzondere eigenschappen. Als we kijken naar de gewone Hollandse rode peper die pittig is en wel een beetje weg heeft van een mini paprika, wordt deze veel gebruikt in recepten en toegevoegd aan spicy gerechten. Een aan de peper gegeven eigenschap is dat je door het gebruik van rode peper, je chagrijnige humeur verliest, stress vermindert en je dus een stuk vrolijker wordt. De peper kan ervoor zorgen dat bij het pijnlijke gevoel in je mond een stofje wordt aangemaakt: endorfine. Endorfine kan zorgen voor een beter stemming.
Eten van rode pepers stimuleert de vetverbranding en is dus goed voor de lijn. Daarnaast zijn de pepers ook nog eens echt gezond, ze bevatten namelijk veel vitamine C, caroteen, vitamine B6, kalium, magnesium en ijzer.
Het klinkt misschien gek, maar het eten van rode pepers zorgt voor een verkoelend effect van het lichaam, met name in de zomer. Door het eten van rode pepers krijg je het namelijk extra warm waardoor je gaat zweten, dit zweten zorgt ervoor dat je lichaam uiteindelijk afkoelt.
Tot slot nog een aardig feitje – in China worden rode pepers door de politie uitgedeeld aan automobilisten omdat men van mening is dat dit ervoor zorgt dat de automobilisten niet in slaap vallen. Volgens de Chinese overheid zijn de resultaten tot nu toe positief.
✓ Altijd voordelig geprijsd
De rode peper zaaien
Wanneer kun je de rode peper zaaien? Voordat je begint met de rode peper zaaien dien je rekening te houden met een aantal factoren. Heel belangrijk bij de rode peper zaaien is de temperatuur maar ook de hoeveelheid licht die de rode peper moet krijgen. Als de rode pepers gezaaid worden in een veel te donkere ruimte dan kun je ervan uitgaan dat het geen goede oogst gaat worden. Is de ruimte niet warm genoeg en voelt deze koud en fris aan dan gaan de zaden niet uitkomen. Je kunt rode peper zaaien wanneer je een goede en lichte ruimte hebt omdat ze houden van een kiemtemperatuur van tweeëntwintig tot vierentwintig graden. Je begint met de rode peper zaaien in een zaaibak, ook wel kweekbak genoemd. Je kunt ervoor kiezen om een thermometer in de bak te plaatsen zodat je de temperatuur kunt controleren.
De juiste voeding
Na het zaaien ga je door met de rode peper kweken. Als jij ze eenmaal aangeplant hebt is het verstandig om de peper af en toe een beetje voeding te geven. De grond van de rode peper heeft namelijk voeding voor slechts zes weken. Je kunt voor de voeding wat meststof toevoegen aan de grond en je kunt tegenwoordig ook een vloeibare voeding toevoegen. Op deze manier krijgen de plantjes voldoende voeding.
De groei gaat beginnen
Binnen een week of twee a drie beginnen de eerste zaadjes uit te komen. Nog even geduld want het is belangrijk dat je nog even wacht totdat het plantje minimaal twee blaadjes laat zien. Je kunt de mini plantjes dan overpoten in een eigen potje. Wel is het belangrijk dat je de worteltjes diep in de grond stopt omdat ze zich anders niet zo eenvoudig zullen settelen. Besprenkel de plantjes licht met een plantenspuit. Voor een perfect rode peper plant is het raadzaam de kleine potjes af en toe een beetje te draaien. Hebben de plantjes allemaal voldoende worteltjes dan kan het aanplanten van de rode peper beginnen.
Het aanplanten
Als de plantjes binnen eenmaal op de juiste lengte gegroeid zijn dan kan het rode peper kweken pas echt beginnen. In de maand mei wordt het namelijk tijd dat de plantjes naar buiten gaan maar in die periode kan de grond nog koud en fris zijn. De vorst is misschien nog niet volledig uit de grond. Het beste is dan om de rode pepers in een ruime pot te plaatsen. Hier is de grond een stukje warmer. Zet de ruime pot op een beschutte plek zodat de plantjes constant beschermt zijn. ode peper kweken gaat natuurlijk niet vanzelf en je zult er best wat tijd en energie moeten insteken maar dan ga je ook de beste oogst ervaren. Je kunt de rode peper plantjes uiteraard ook in de volle grond zetten maar zet ze dan wel een klein beetje beschermd neer. Zorg tijdens het aanplanten van de plantjes dat je genoeg ruimte tussen de plantjes laat zitten. Wanneer ze niet voldoende ruimte hebben kunnen ze niet goed groeien en komen ze in de verdrukking. De vuistregel is dat er 50 cm tussen elke peper plant zit.
Kun je ziektes in de rode peper krijgen?
Niet alleen tijdens het kweken maar ook tijdens de rode peper zaaien kunnen er ziektes ontstaan. Een rode peper is erg gevoelig voor ziektes. Schimmels en luis zijn de meest voorkomende. Lieveheersbeestjes hebben een natuurlijke invloed op de rode pepers dus als e deze veel in je tuin hebt zorgen deze lieve beestjes de oplossing. In eigenlijk alle soorten grond komen klein turfvliegjes voor maar deze veroorzaken geen schade aan de rode peper en gaan gewoon weer weg. Je kunt ook te maken krijgen met trips. Trips zijn hele kleine organismen die voor vlekjes kunnen zorgen op de bladeren maar ook op de pepers.
Bloeitijd van de rode peper
Nu de plantjes zijn gepoot is het wachten tot de bloei gaat komen. Wanneer de plantjes gaan bloeien hangt samen met het zaaien van de rode peper. In veel gevallen is de eerste blei van de plantjes in april of mei. Vanuit de bloemen die aan de plantjes groeien ontstaan er hele kleine rode pepertjes. Het duurt een aantal weken voor de peper de juiste grootte heeft bereikt. Als het bloemetje eraf valt en er komt geen peper voor in de plaats dan komt dit doordat het bloemetje dan niet bevrucht is.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Wachttijd tot het moment van de oogst
De tijd is aangebroken dat je moet wachten tot je de rode peper kunt gaan oogsten. Je kunt beginnen met het oogsten van rode peper als ze groen gekleurd zijn maar ze zijn dan eigenlijk nog niet rijp genoeg. Het beste is wachten tot de peper een mooie rode kleur heeft.
Het oogsten kan beginnen
Na het bereiken van de gewenste kleur van de peper kun je deze gaan oogsten. Het is niet aan te raden de rode pepers van de plant af te trekken. Het beste is voorzichtig afknippen en een klein stukje steel te laten zitten. De geoogste peper is direct klaar voor gebruik in het gerecht dat je maakt. Ook kun je de peper laten drogen en hierna in gedroogde vorm gebruiken.
Het bewaren en overhouden van de peperplant
Je kunt de rode peperplant eenvoudig laten overwinteren. Wat je hiervoor moet doen? Zorg dat je de plant van buiten weer naar binnen haalt. Je hoeft de peper naast alleen af en toe een scheutje water geven, verder niet te onderhouden. Voeding geven in deze periode is dus ook niet van toepassing. In de winter wordt het steeds kouder. Naar mate het kouder wordt geef je steeds een beetje minder water. De plant ziet er in de winter niet heel mooi uit maar dat komt later wel weer goed. Aan het begin van het nieuwe jaar kun je de rode peper plant een beetje terugsnoeien. Vanaf dat moment kun je de plant weer nieuwe potgrond geven zodat de plant weer genoeg voeding krijgt.
Wat doe je als je gerecht te heet in je mond is?
Het scherpste onderdeel van rode pepers zijn de zaadlijsten en zaadjes, als die verwijderd worden is het gerecht een stuk minder pittig.
Natuurlijk is de ene peper de andere niet maar wat kun je doen als je mond in brand staat? Heb jij last van een brandende tong en/of tintelende wangen en loop je rood aan? Dan had je wel een hele stevige peper te pakken maar hier kun je wat aan doen. Probeer water en bier te vermijden. Dit maakt het namelijk alleen maar erger. Je kunt beter gebruik maken van iets wat vettig is of juist lekker warm. Hierbij kun je denken aan melk, yoghurt, koffie of thee. Je kunt ook kiezen voor het nuttigen van rijst, brood en kroepoek.