Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

IJsbergsla

IJsbergsla

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 26 april 2021

IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort, die een vaste krop vormt van mooie, stevige bladeren. Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten. Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken. 
 

De geschiedenis van ijsbergsla

IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt. Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd, hieraan heeft de soort zijn naam te danken. De teelt in Nederland kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang.

Het kweken en oogsten van ijsbergsla

IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten. Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden. Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond. Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes. De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot. IJsbergsla vraagt net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten (het gaan bloeien) groot. Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen. Schimmels en rot hebben zo minder kans.
Oogsten kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is. De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.

Zaaitabel en plantafstand

12 dagen van zaaien tot kiem, 75 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 40 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en ongediertebij ijsbergsla

De ziekte rand - die een bruinverkleuring van de bladranden geeft - komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort. Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Het grootste probleem voor ijsbergsla - meer dan bij andere slasoorten - wordt echter gevormd door slakken. Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden. Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 48 kl, 11 kcal Water : 95,7 gram
Eiwit : 1,2 gram Calcium : 35 mgram
Koolhydraten : 0,9 gram IJzer : 1,1 mgram
Vet : 0,1 gram Vitamine C : 9 gram
Vezels : 0 gram

Genoemd in dit artikel