Bosui is een kleine uiensoort die jong gegeten wordt. Zowel het blad als het knolletje worden gegeten. De bosui wordt ook wel lente-ui genoemd, de lente-ui is in feite een vroeg geoogste bosui. Bosui kent soorten die (kleine) bolletjes vormen en soorten die dat niet doen en in hun vorm op mini preitjes lijken.
Geschiedenis van de bosui
De geschiedenis van de bosui gaat tot zeker 5000 jaar terug toen de plant al gebruikt werd in delen van Azië, Afghanistan en Iran. Vanuit India is de ui via de Grieken en Romeinen in Europa terechtgekomen. Wanneer precies de bosui-variant voor het eerst is verbouwd, is niet duidelijk.
Enkele feiten over de bosui
Bolgewassen als de bosui (maar bijvoorbeeld ook tulpen) bevatten relatief veel suikers waardoor ze vrij goed bestand zijn tegen vorst en lang zonder voedsel kunnen. Daarom kunnen ze al snel na de winter loof vormen en tot bloei komen. Als bosuitjes worden gefruit, karameliseren de suikers, waardoor ze zoetig van smaak worden.
Het kweken en oogsten van bosui
Voor het kweken van bosui, kunnen vanaf het vroege voorjaar plantuitjes gebruikt worden. Om te voorkomen dat vogels de uitjes uit de grond trekken, worden de uitjes met een dun laagje aarde bedekt. Ook het opkweken via zaad is mogelijk. Bosui mag vrij dicht op elkaar groeien, zo blijven de bolletjes mooi klein. De bosui vraagt een ietwat vochtige, goed doorlatende grond en veel licht. In principe hoeft er niet bemest te worden. Bosui kan geoogst worden als het loof een potlood-dikke stengel vormt.
Een alternatieve manier om bosui te kweken - speciaal voor het loof -, is bosuitjes met ongeveer 7 cm van de stengel in een potje met water te zetten. Het water moet wekelijks ververst worden, al na een paar dagen begint het loof uit te groeien. Deze methode kan een keer of vijf herhaald worden voor het bolletje is uitgeput en smaak verliest.
Ziekten bij de bosui
De bosui is doorgaans niet erg vatbaar voor ziekten. De uienvlieg en de stengelaaltjes of wortelknobbelaaltjes zijn de meest voorkomende plagen waar de bosui last van kan krijgen. Om aantasting door de uienvlieg te voorkomen, kan men in de directe omgeving van de bosui een rijtje worteltjes planten. De wortelvlieg en uienvlieg verdrijven elkaar namelijk. Ook het gebruik van insectengaas is een mogelijkheid.