Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Bloemkool

Bloemkool

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: groenten | 15 april 2021

Bloemkool is een populaire groente. De geschiedenis van bloemkool gaat in ieder geval terug tot de zesde eeuw voor Christus, waar het in Turkije en Egypte al werd geteeld. Vanaf die landen is de bloemkool geleidelijk ook in Europa terecht gekomen. Bloemkool was een exclusief product, omdat de teelt de tuinder voor de nodige uitdagingen stelde. Vooral het overwinteren was een uitdaging, bloemkool verdraagt namelijk geen nachtvorst.

Bloemkool heeft een mooie helderwitte kleur, tenminste dit is de bloemkoolsoort die voor ons het meest bekend is. Toch zijn er ook andere rassen, met andere kleuren. Zo kan je ook bloemkolen krijgen in paarse of groene kleur. Maar oranje behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden.

Er zijn verschillende rassen in praktisch alle kleuren. De meest bekende witte bloemkool is eigenlijk ook niet wit, maar bruinachtig geel. Om de ons zo bekende witte kleur te behouden, moet de kool tijdens de groei goed worden afgedekt, er mag geen licht bij komen. De tuinder bindt de bladeren daarom over de kool heen, of hij gebruikt bloemkoolrassen waarbij de bladeren tijdens de groei vanzelf de kool bedekt houden.

Het kweken van bloemkool

We kennen in Nederland een aantal tuinbouwgebieden waar bloemkool wordt gekweekt. Bijvoorbeeld in Zeeland, het Westland of rond Venlo. Er bestaan verschillende soorten teelt, die bijna het hele jaar bloemkool opleveren.

Ook zelf kweken is mogelijk, maar het vraagt wel de nodige aandacht. De bodem moet goed bemest worden, om te vroege koolvorming te voorkomen. Het zaaien van bloemkool kan direct in de volle grond van januari tot medio augustus. Houdt hij het zaaien circa 50cm afstand tussen de bloemkolen, dit om een goede ontwikkeling van de kolen te bevorderen. Dek de opgekomen bloemkool af met schutbladeren om te voorkomen dat er licht bij de kool komt en doorschieten te voorkomen. Na circa 4 maanden is de bloemkool voldoende volgroeid om hem te kunnen oogsten. 

Ziekten en ongedierte Bloemkool

is gevoelig voor een aantal schimmels, die ziekten, zoals knolvoet, schimmelziekten, valse meeldauw veroorzaken. Daarnaast vinden rupsen, bijvoorbeeld het koolwitje, de koolmot en de kooluil de bloemkool ook erg interessant. Maar ook de koolvlieg en de koolgalmug happen graag mee aan onze bloemkool. 

Genoemd in dit artikel