Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Asperges

Asperges

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 19 april 2021

De naam van asperges is afkomstig uit het Latijn en betekent zoiets als besprenkelen. In Nederland worden asperges ook wel het witte goud genoemd. Het feit dat de oorspronkelijke naam uit het Latijn afkomstig is geeft al aan dat asperges al bij Romeinen bekend en populair waren. Maar ook al lang daarvoor, bijna 3000 jaar voor Christus zijn er aanwijzingen dat asperges in het oude Egypte werden gegeten. Vanaf de late middeleeuwen begint de asperge zijn opmars naar het noorden. Via Spanje en Frankrijk komt de groente uiteindelijk ook bij ons terecht.

Witte en groene asperges zijn twee soorten die van oorsprong van dezelfde plant afkomstig zijn. Witte asperges hebben zich ontwikkeld in het donker waardoor ze geen kleur hebben kunnen krijgen, veelal vindt deze ontwikkling ondergronds plaats. Zodra de asperges boven de grond komen zullen ze verkleruen en zich ontwikkelen tot groene asperges. Naast geteelde asperges zijn ze ook in het wild te vinden in Nederland, bijvoorbeeld langs rivieren of bij de duinen. Al moet wel gezegd worden dat ze relatief weinig in het wild voorkomen in Nederland.

Het kweken van asperges

Asperges worden in Nederland op grote schaal geteeld, verkocht en gegeten. Traditionele aspergegebieden waren aanvankelijk Limburg en Brabant, maar aspergevelden kunnen tegenwoordig in veel streken van het land worden aangetroffen. Asperges zijn meerjarige planten en kunnen tot wel 10 jaar oud worden. Bovengronds sterft de asperge in de herfst af, maar het ondergrondse plantdeel overwintert. In de lente ontstaan nieuwe stengels, die ondergronds worden afgesneden. Hierdoor zijn de stengels nog wit. Om langere, witte stengels te krijgen, wordt vaak de grond rond de plant tot ruim een halve meter opgehoogd. Door het veld/heuvel te bedekken met zwart plastic, krijg je door de warmte een snellere groei en blijven de koppen van de stengels ook mooi wit omdat het zwarte plastic oko het licht tegen houdt.

Het oogsten van asperges

Het aspergeseizoen is niet zo lang. Zodra de stengels van de asperges te lang worden en verder gaan uitschieten is het gedaan met de oogst en moeten de asperges met rust gelaten worden, zodat er voldoende energie kan worden opgebouwd om ook de komende winter goed door te komen. Het oogstseizoen loopt daardoor ongeveer vanaf half april tot eind juni.

Ziekten en ongedierte bij asperges

Asperges kunnen te maken krijgen met de aspergevlieg. Deze legt eitjes op de aspergekoppen, de larven eten gangen door de stengels. Dat veroorzaakt vergroeiingen van de stengels van de asperges, waardoor deze kunnen afsterven.

Genoemd in dit artikel