Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Vijgen

Vijgen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: fruit | 02 mei 2021

Rond 9000 voor Christus werden er al vijgen verbouwd in de Jordaan vallei in het Midden-Oosten, dit maakt vijgen tot één van de oudste vruchten die we kennen. De Jordaan vallei is altijd een kruispunt van verschillende handelsroutes geweest, hierdoor kwamen mensen uit verschillende streken met vijgen in aanraking. Tegenwoordig kun je ook in veel Zuid-Europese landen vijgenbomen vinden, bijvoorbeeld in Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk.

Veel bomen en planten bloeien één keer per jaar, maar de wilde vijg speelt het klaar om drie keer per jaar bloemen en vruchten te produceren. Voor de vruchtvorming is bevruchting van de bloemen nodig, hiervoor zorgt de galwesp. Dit diertje komt in onze streken niet voor, in Nederland zullen de wilde vijgen dus geen vruchten dragen. Gelukkig zijn er cultuurrassen ontwikkeld die het bij ons wel doen.

Kweken van vijgen

De vijgenboom komt oorspronkelijk uit een warmer klimaat dan wij hebben. De vijgenboom is in principe winterhard, maar zeer strenge vorst kan de boom fataal worden. Het is dus zeker aan te raden om de bomen goed in te pakken als het koud wordt! Voor het kweken van vijgen in je eigen moestuin kan je het beste een kleine vijgenboom van circa twee jaar oud kopen en deze in je moestuin planten. Zet de vijgenboom op een zonnige plek met een niet al te humusrijke bodem.

De boom heeft mooie bladeren en veel mensen zetten de vijgenboom daarom in de tuin en niet zozeer vanwege de vijgen. Je kunt vijgen ook in een pot kweken, die kun je in de winter binnenhalen. De vijgenboom die je in Nederland kan kopen en in je moestuin plant zal zichzelf bevruchten, hierdoor ben je niet afhankelijk van bevruchting door de galwesp. Qua verzorging van de vijgenboom is het van belang om de boom vanaf medio augustus geen extra water of voeding te geven, dit stimuleert namelijk de ontwikkeling van nieuwe takken en vruchten welke de winterperiode niet zullen overleven.

Oogsten van vijgen

In het eerste jaar produceert de vijgenbomen tegen het eind van de zomer mini vijgen, deze mini vijgen kunnen aan de boom overwinteren. Let op met vorst, want de vruchten zullen bij temperaturen lager dan -5 graden afstreven. De mini vijgen zullen in het voorjaar uitgroeien tot volwaardige vijgen, welke je in de zomer kan plukken. In de lente van het nieuwe jaar zal je spoedig nieuwe mini vijgen aan de boom zien verschijnen welke zich zullen ontwikkelen tot volwaardige vijgen. De vijgen zijn tegen het eind van de zomer voldoende gerijpt om te kunnen plukken. Vijgen kun je rauw eten door de schil van de vruchten af te halen en het vruchtvlees op te eten. Vijgen kom je in de winkel meestal gekonfijt tegen, zo kan je bijvoorbeeld heerlijke jam van vijgen maken.

Ziekten en ongedierte bij vijgen

De vijgenboom blijft meestal goed vrij van belagers. Wespen komen graag op de zoete geur van de vijgen af, soms kan de boom last hebben van spint of grauwe schimmel.

Genoemd in dit artikel