De goudsbloem, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, is ook wel bekend als kroningsbloem of oranjebloem. De goudsbloem was in onze streken al in de middeleeuwen bekend en werd in die tijd Mariagold genoemd. De gelovige bevolking verbond aan mooie dingen graag de naam van Maria, de moeder van Jezus. Ook natuurgenezers en heksen maakten in die periode gebruik van de goudsbloemen als er spreuken gebruikt werden die te maken hadden met bescherming of met gezondheid.
In het hedendaagse leven is de gloedbloem nog steeds meer dan alleen een hele mooie bloem, zo wordt de goudsbloem nog steeds gegeten en gebruikt als mogelijk geneesmiddel vanwege de medicinale werking van de bloemen.
Het gebruik van goudsbloem
De verse of gedroogde bloemen van de goudbloem kunnen gebruikt worden in soep. Naast er soep van te koken wordt de goudsbloem ook wel gebruikt om eten van een mooie kleur te voorzien, goudsbloem wordt bijvoorbeeld gebruikt om kaas of boter te kleuren. Het consumeren van goudsbloemt heeft onder andere een heilzame werking op de spijsvertering, de gal en de lever. Behalve inwendig kan de plant ook uitwendig gebruikt worden. De van de plant gemaakte zalf werkt herstellend voor de geirriteerde huid en tegen ontstekingen.
Het kweken van goudsbloem
De goudsbloem is een winterharde, éénjarige plant. Er zijn twee mogelijkheden om de Goudsbloem te zaaien, in de maanden maart-april dient de goudsbloem binnen of in de kas gezaaid te worden. Nadat de plantjes gekiemd zijn is het mogelijk om ze vanaf medio mei in de volle grond van je moestuin te plaatsen. Ook is het mogelijk om goudsbloem direct in de volle grond van je moestuin te zaaien, dit kan vanaf half april tot en met medio juni. Indien je de goudsbloem in het (medio) voorjaar hebt gezaaid zal deze vanaf medio juni gaan bloeien. De laat gezaaide goudsbloem zal tot begin oktober bloeien. Bij het kweken van de goudsbloem is het belangrijk om de gaten te houden dat je de goudsbloem op een zonnige plek in de moestuin zaait. Bij het zaaien dient er circa 30-40 cm tussenruimte in acht genomen te worden om de goudsbloem voldoende ruimte te geven om zich te ontwikklen.
Oogsten van goudsbloem
Zodra de bloemen zijn opengegaan, kunnen deze geplukt worden. De bloemen kunnen vers gebruikt worden, maar je kan er ook voor kiezen om ze te drogen. Ook de jonge blaadjes kunnen gebruikt worden. Wacht je wat langer tot de bloemen zijn uitgebloeid, dan kunnen de zaadjes worden gebruikt. De zaadjes kun je gebruiken voor het winnen van de olie, of om in het volgend jaar opnieuw goudsbloemen te zaaien.
Ziekten en ongedierte bij goudsbloem
De goudsbloem is een gewas waar veel rupsen van vlindersoorten hun voedsel halen. De goudsbloem is dus een ware trekker voor veel vlinders in je tuin.