Een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om minder energie te gebruiken is de isolatie van je woning eens grondig onder de loep te nemen. Uiteraard zijn er zeer veel verschillende soorten isolatie voor woningen. Eigenlijk is het vrij eenvoudig om de verschillende soorten isolatie voor je woning te herkennen, namelijk alle onderdelen van je woning die met buiten in verbinding staan. Dit komt feitelijk neer op de volgende categorieën: glas, vloer, buitengevel, dak.
Overheidsstimulering voor isolatie van je woning
De overheid heeft duurzaamheid en energiebesparingen hoog in het vaandel staan, om de doelstellingen ten aanzien hiervan kracht bij te zetten heeft de overheid de afgelopen jaren samen met een 40-tal partijen, waaronder onder andere energieleveranciers en –producenten, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties. Ondanks dat het voornaamste speerpunt van dit akkoord is om de totale productie van duurzame energie van 4% op dit moment naar 14% in 2020. Een van de andere afspraken was het vrijmaken van gelden voor stimulering van energiebesparingen in woningen. Hiervoor is het energiebesparingsfonds opgericht door de overheid, banken en investeerders om huiseigenaren goedkope leningen te kunnen geven voor energiebesparende maatregelen in de eigen woning. In totaal is een bedrag van EUR 740 miljoen hiervoor beschikbaar gesteld, dit geld wordt dus voornamelijk ingezet voor het aanpakken van de isolatie van je eigen woning.
Naast het energiebesparingsfonds is er nog een andere maatregel om het verbeteren van de isolatie van je eigen woning aantrekkelijker te maken, namelijk het verlaagde BTW tarief van 6% op arbeid voor woningrenovatie – het verbeteren van de isolatie valt onder renovatie van je eigen woning.
Soorten isolatie voor je woning
Zoals in de inleiding beschreven zijn de soorten isolatie voor je woning allemaal gerelateerd aan de buitenkant van je woning. We hebben een kort overzicht gegeven van de verschillende soorten isolatie voor je woning per categorie:
Glas
Het eventuele verlies van warmte van je woning via het glas is afhankelijk van de oppervlakte van de ramen. Iedereen is wel bekend dat dubbelglas aanzienlijk beter isoleert dan enkel glas. Naast de isolatie houdt dubbelglas ook geluiden van de straat veel beter buiten dan enkel glas. Uitgaande van een standaard hoeveelheid ramen zullen de stookkosten met circa 35% dalen bij het vervangen van enkelglas door dubbelglas als isolatie voor je woning.
Vloer
Met de vloer wordt de vloer van de begane grond van je woning. Over het algemeen verdwijnt circa 15% van de warmte van je woning via de vloer. Een goede isolatie is dus van groot belang, temeer omdat dit de vloer minder koud doet aanvullen waardoor je minder snel koude voeten krijgt. Hierdoor zal je de verwarming ook minder op hoeven te stoken om geen koude voeten te krijgen. De isolatie van de vloer van je woning wordt aangebracht aan de onderkant van de vloer, of door middel van het leggen van een tussenvloer.
Gevel
Voor isolatie van de gevel is het meest gebruikelijk om aan de binnenkant een laag isolatie aan te laten brengen, aangezien de buitenkant van je woning veelal uit bakstenen zal bestaan. In veel gevallen is het mogelijk om in de spouwmuur extra isolatie aan te laten brengen om warmteverlies via de gevel te voorkomen. Het is bijzonder goed mogelijk om de spouwmuur van je woning beter te isoleren zonder een muur te hoeven afbreken en opnieuw op te bouwen.
Dak
Via het dak verdwijnt circa 30% van de warmte van je woning. Goede isolatie van het dak van de woning kan dus zeer lonend zijn! Voor een goede isolatie kan je zowel aan de binnen- als de buitenkant van het dakbeschot isolatiemateriaal laten plaatsen.