Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Aardwarmte

Aardwarmte

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groen-wonen | 19 augustus 2021

Bij iedereen is wel bekend dat het binnenste van de aarde zeer heet is en uit lava, ofwel gesmolten steen bestaat. Door de aardkorst is blijft de warmte van de aarde, ook wel aardwarmte genoemd, goed binnenin de aarde zitten, alleen op een aantal plekken waar de aardkorst relatief dun is kunnen we de aardwarmte waarnemen. Dit is voornamelijk in vulkanisch gebied het geval, uitbarsting van een vulkaan met (zeer hete) lava is natuurlijk het duidelijkste voorbeeld, andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld geisers, die we veel in IJsland kunnen vinden, waarbij het grondwater door de warmte van de aarde wordt verwarmd waardoor deze gaat koken wat door tot ‘uitbarstingen ‘ van de geisers kan leiden.

Aardwarmte versus geothermie

De warmte van de aarde is onder te verdelen in aardwarmte en geothermie. Van geothermie is sprake indien de warmte uit grote diepte komt of een zeer hoge temperatuur heeft. De oorsprong van warmte van de aarde is voor het grootste deel, ruim 70%, afkomstig van radioactieve processen die plaatsvinden binnenin onze aarde, de overige 30% van de warmte is afkomstig van restwarmte die is ontstaan bij het ontstaan van onze aarde, de warmtestralen van de zon zijn te verwaarlozen voor opwarming van de aardwarmte.

Toepassingen van aardwarmte

Er zijn verschillende toepassingen van aardwarmte, geothermie wordt relatief gezien minder gebruikt dan aardwarmte omdat de kosten voor het aanleggen van een geothermische installatie om duurzame energie op te wekken aanzienlijk hoger zijn dan wanneer gebruik gemaakt wordt van aardwarmte. De hoge kosten voor het opwekken van deze duurzame energie komen vooral door dat voor geothermie er diepe boringen gemaakt moeten worden, alleen in vulkanische gebieden is dit niet noodzakelijk. Voor het opwekken van aardwarmte als duurzame energie hoeven geen diepe boringen gemaakt te worden. Op een diepte van 5-10 meter is de temperatuur van de grond gelijk aan het jaargemiddelde van een locatie en deze is gedurende het gehele jaar nagenoeg gelijk. Dit is altijd goed te merken in (diepe) kelders waar de temperatuur het gehele jaar door constant blijft.

Door deze constante temperatuur is het mogelijk om de aardwarmte in de winter te gebruiken om het water voor de centrale verwarming te verwarmen tot 12-15 graden alvorens deze verder te laten verwarmen door de CV tot de gewenste warmte. Hierdoor heb je het eerste deel van de verwarming van het water ‘gratis’ verkregen. In de zomer kan je het water gebruiken om warmte uit je huis af te voeren naar de grond, hierdoor kan je zonder airco je huis koelen – een zeer duurzame manier om energie te besparen.

Voor het gebruik van aardwarmte als duurzame verwarming is het van belang om een lage temperatuur verwarming hebt, dit wil zeggen wand- en/of vloerverwarming, in plaats van radiatoren. De temperatuur van het water wat je gebruikt voor wand- en/of vloerverwarming hoeft minder warm te worden dan het water in radiatoren omdat het over een groot oppervlakte wordt verspreid, derhalve is aardwarmte zeer geschikt voor het verwarmen van het water.

Genoemd in dit artikel